Limburgers bouwen huis van stro: 'Makkelijkste manier'

Volgens Mariëtte en Koen is dit de makkelijkste manier van bouwen. © L1
Koen Sweelssen en Mariëtte Bors uit Kessel-Eik bouwen hun droomhuis van stro.
Het is volgens hen de makkelijkste manier om te bouwen. "De boer om de hoek kan de bouwstenen van je huis leveren en je kan het na 50 jaar ook weer milieuvriendelijk afbreken", vertellen ze.

Documentaire

In totaal zijn er 1600 balen stro nodig voor de bouw van de woning. De balen stro krijgen een flinke laag leem, wat zorgt voor een goede isolatie. Inmiddels zijn er meer woningen met stro, maar het bouwen van een volledig huis is nog onbekend volgens het stel. Het idee voor hun huis ontstond twaalf jaar geleden na het kijken van een documentaire. Lang zochten ze naar een plek, totdat ze uitwamen bij Kessel-Eik.

Strobouwers

Met speciale strobouwers zijn ze aan de slag gegaan. Ook Koen heeft de vaardigheden van het strobouwen onder de knie gekregen. Verder werkten studenten uit diverse landen drie weken lang mee aan het bouwen van de woning. Inmiddels zijn ze weer naar huis.
Het is een flink project, maar het als stel samenwerken aan het huis gaat volgens Mariëtte goed. Natuurlijk is er wel eens kibbelen, zo geeft Koen toe, maar vaak wordt het bouwen na een discussie altijd beter. Het bouwproject is steeds zichtbaarder in het dorp en krijgt steeds meer reacties. Zo merkt een voorbijganger op dat ze zo vernieuwend bezig zijn.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!