Honderden middeleeuwse munten geschonken aan Limburgs Museum

Een groot deel van de munten werd aangetroffen in een gebroken middeleeuws kruikje. © Schulman Veilingen
Het Limburgs Museum in Venlo krijgt van een Amerikaan een muntschat van bijna duizend middeleeuwse munten uit Voerendaal. Hij kocht de collectie voor 50.000 euro op een veiling.
Volgens het museum zijn de munten een prachtige toevoeging omdat iets vergelijkbaars tot op heden nog niet in de collectie te vinden was.

Hoog bod

Muntenverzamelaar Richard Beleson uit San Francisco bood uiteindelijk 40.000 euro boven het aangeboden bedrag bij Veilinghuis Schulman in Amsterdam. De Amerikaan was bereid een hoger bod te doen, omdat hij graag wilde dat de muntschat in het Limburgs Museum terecht zou komen. De schenking van Beleson is volgens het museum een bedankje van hem voor de gastvrijheid tijdens een bezoek aan Nederland en het Limburgs Museum in augustus 2022.

Voerendaal

De munten werden tussen 2016 en 2018 door een particuliere zoeker met een metaaldetector op een akker in Voerendaal gevonden. De vinder had 905 van de in totaal 942 munten te koop aangeboden.

Rond 1331

De muntschat komt uit de 13e en de eerste helft van de 14e eeuw. Een groot deel van de munten werd aangetroffen in een gebroken middeleeuws kruikje. De muntschat is vermoedelijk rond 1331 verborgen op deze plek maar vervolgens nooit meer opgegraven. Onderzoekers denken dat dit het vermogen was van een welvarende handelaar of de kas met soldij van een leger.

Gat vullen

Het Limburgs Museum zegt met deze aanwinst een gat in de collectie op te vullen ten aanzien van het 14e eeuwse Limburg. Zoals het tot dusver onderbelichte verhaal van de eeuwenlange machtsstrijd tussen het hertogdom Brabant en de heersers in de Maasregio.

Behouden

Directeur Bert Mennings van het museum is blij dat de munten niet verspreid zijn geraakt over verzamelaars in binnen- of buitenland. "We zijn bijzonder verheugd dat we zo’n grote vondst voor het publiek en de wetenschap bijeen kunnen houden", laat de directeur weten.
De munten worden binnenkort officieel overgedragen aan het museum.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!