Steeds meer wijnboeren vestigen zich in Limburg

Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Momenteel zijn er bijna 200 wijnboeren in ons land. Bijna de helft is gevestigd in Limburg of Gelderland.
In bijna alle provincies, met uitzondering van Groningen en Noord-Brabant, was de laatste vijf jaar een stijging te zien. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK).
Geschikte grond
Gelderland is koploper met 47 producenten, Limburg volgt op de voet met 42 wijnbouwbedrijven. De grondsoorten in West- en Noord-Nederland zijn minder geschikt voor wijnbouw, legt Manon de Boer, woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP), uit. "Laagveen is minder geschikt voor wijnbouw dan bijvoorbeeld kalk of zand."
Ook het landschap en het klimaat spelen een rol. "Limburg is traditioneel een geschikte wijnregio dankzij de zuidelijke ligging en de hellingen. Ook de Achterhoek is licht glooiend, wat voordelig is", stelt De Boer.
Flinke stijging
In Limburg nam het aantal wijnboeren de afgelopen vijf jaar een ware vlucht. In 2018 stonden er nog 24 wijnproducenten bij de KVK geregistreerd, dit jaar zijn dat er 42. Dat is een stijging van 75 procent. De Boer ziet dat "als er in een bepaalde regio meerdere wijnboeren zitten, dit aanstekelijk werkt voor starters in die regio's". In combinatie met de gunstige ligging zou dat de flinke stijging van het aantal wijnproducenten in onze regio kunnen verklaren.
In Gelderland is de stijging niet zo groot: van 41 wijnboeren in 2018 naar 47 nu (15 procent). Daar waren al veel wijnproducenten. Volgens De Boer komt dat deels door veranderingen in het verleden. "Een deel van de varkenshouders is daar rond 2003 dankzij subsidies voor plattelandsvernieuwing een wijngaard gestart", vertelt ze.
Naamsbekendheid
De naamsbekendheid van de Nederlandse wijnen wordt ook steeds beter, ziet de VNWP. "Dit is te danken aan de groeiende kwaliteit", weet De Boer. "Maar de pandemie heeft hier ook zeker haar steentje aan bijgedragen."
Wijnoogst
Limburgse wijnboeren zijn over het algemeen niet ontevreden over dit wijnjaar. "De druiven hangen er ondanks het wisselvallige weer best mooi bij, dus wat dat betreft mag ik niet klagen", zei Stan Beurskens van het Vijlense wijngoed eind september.
De pluk van sommige druivensoorten is dankzij de suzukivlieg wel naar voren gehaald waardoor de opbrengst niet overal even hoog is.