Man verdronken in Maas: 9 jaar cel geëist tegen verdachte

Het incident trok veel bekijks. © Track'88
Tegen een 58-jarige man uit Maastricht is dinsdag negen jaar cel geëist vanwege de verdrinking van een 23-jarige man uit Maastricht.
Bij het incident aan de Maaspromenade in Maastricht kwam de geboren Eritreeër in juli dit jaar in de Maas terecht. Hoewel omstanders de man uit het water haalden, overleefde hij het niet.
Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Pashk D. van doodslag. De verdachte had kunnen weten dat zijn trap waardoor het slachtoffer in het water belandde, tot dood had kunnen leiden. "Vervolgens liet hij het slachtoffer over aan zijn lot", gaf de officier dinsdag in de rechtbank aan.

Irritant gedrag

Volgens de verdachte irriteerde het slachtoffer de bewuste avond met zijn gedrag mensen aan de Maaspromenade. Zo gooide hij een fiets in het water. Pashk D. zegt in zijn verhoor dat er in eerste instantie sprake was van een ongeluk. Nadat de verdachte met camerabeelden werd geconfronteerd, gaf hij toe het slachtoffer te hebben geschopt. D. toonde berouw en zei nooit de bedoeling te hebben gehad om de jongeman om het leven te brengen.

Schofterig

De officier van justitie noemde de daad 'schofterig'. "De verdachte zag hem spartelen in het water en vechten voor zijn leven, maar liep rustig weg." Het verhaal van de verdachte dat anderen het slachtoffer wel zouden redden, vond het OM ongeloofwaardig. "Hij had kunnen weten dat dit tot overlijden kon leiden", gaf de officier aan.

Niet nalatig

De advocaat van de verdachte, Arthur Vonken, noemt het niet nalatig dat zijn cliënt de de plek heeft verlaten. "Hij heeft het slachtoffer getrapt in een opwelling, maar kon niet weten dat het slachtoffer als gevolg van de te water raking zou overlijden. Hij kon zelf amper zwemmen en er waren heel snel voldoende mensen aanwezig die de jongeman wellicht hadden kunnen redden", gaf Vonken aan.

Emotionele vader

Het was een emotionele zitting dinsdag in de rechtbank in Maastricht. Er was een handvol nabestaanden van het slachtoffer aanwezig. De vader van de jongeman was zeer emotioneel. Zo stortte hij zich schreeuwend en huilend op de grond en riep in het Engels "ik wil zien wie mijn zoon heeft vermoord". Toen de verdachte binnenkwam, noemde hij hem een racist.
De vader maakte ook gebruik van het spreekrecht. "Ik was liever zelf dood gegaan die dag", liet hij de aanwezigen weten. Hij hoopt dat de verdachte levenslang krijgt. Tijdens de zitting werden ook beelden van bewakingscamera's getoond waarop het incident te zien is. De nabestaanden wilden de beelden niet zien en verlieten op dat moment de ruimte.

Cannabis

Onderzoek laat zien dat verdrinking de doodsoorzaak is. Ook was het slachtoffer onder forse invloed van cannabis. Dat zou ook zijn gedrag verklaren die avond. En omdat hij onder invloed was, was de kans groter dat hij zichzelf niet kon redden in het water.

Rol boa's

Direct na het incident deze zomer leverde advocaat Vonken flinke kritiek op politieagenten en bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) die ter plaatse waren. Volgens hem stonden zij langs de kant van de Maas toen de drenkeling voor zijn leven vocht. De dienders hebben volgens de advocaat geen reddingspoging ondernomen. De man werd door een duikteam van de brandweer uit het water gehaald, gereanimeerd en overleed later op de avond.
Een van de boa's verklaarde al eerder dat ze snel op de locatie waren, maar ze zijn niet het water in gegaan omdat ze niet de juiste uitrusting hadden en vanwege de eigen veiligheid. Ook hadden ze het gevoel al te laat te zijn om de man te redden. Het OM onderzoekt de rol van die boa’s niet, dat doet de gemeente. Onderzoek naar handelen agenten is al afgerond en is door interne zaken van politie gedaan.
De uitspraak van de rechtbank is over twee weken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!