Fossiel blijkt miljoenpoot van 310 miljoen jaar oud

Het fossiel dat Willemen vond in Eygelshoven © Geert Willemen
In Eygelshoven is een bijzondere vondst gedaan op de storthoop van een steenkoolmijn. Een fossiel blijkt na onderzoek namelijk een nieuw soort miljoenpoot van 310 miljoen jaar oud te zijn.
Dat meldt Omroep Brabant.

Miljoenpoot

De miljoenpoot werd al in augustus 2011 ontdekt door Geert Willemen, een gepensioneerde leerkracht uit Middelbeers. Die wist toen nog niet wat hij had ontdekt. De afdruk van het beestje belande in eerste instantie bij zijn verzameling fossiele planten. Maar toch bleef hij zich afvragen wat hij nou precies gevonden had.

Ontdekking

Daarom deed Willemen begin 2019 een oproep in een blad voor Limburgse fossielenverzamelaars. Zonder reactie. Vervolgens trok hij met zijn fossiel naar het Oertijdmuseum in Boxtel. Museumdirecteur René Fraaije is specialist op het gebied van fossiele geleedpotigen en zag meteen dat het om een uitzonderlijke vondst ging.

Uitzonderlijk

Het fossiel dat bestaat uit een positief (een stuk met het hoornachtige pantser) en een negatief (de afdruk van het pantser). Het werd opgestuurd naar een gerenommeerd wetenschappelijk onderzoeksinstituut in München. Met de modernste technieken werd het dier daar verder onderzocht. Het blijkt niet alleen een nieuwe soort maar ook een nieuwe biologische groepering voor de wetenschap te zijn.

Lauravolsella willemeni

Samen met het Oertijdmuseum werd vervolgens een publicatie in de steigers gezet en opgestuurd naar een vooraanstaand internationaal wetenschappelijk tijdschrift. Afgelopen weekend kwam de publicatie uit. Nu, twaalf jaar na de vondst van Willemen, heeft Nederland er een heel bijzondere, oeroude nieuwe inwoner bij.
De Nederlandse miljoenpoot heeft de naam Lauravolsella willemeni gekregen. Met deze naam wordt Willemen bedankt en geëerd voor deze aanwinst in de paleontologie.

Driehoekige, tangvormige vorm van anus

De nieuwe vondst laat volgens het Oertijdmuseum een heel bijzondere manier van oprollen zien, die bij de huidige miljoenpoten niet meer te zien is. "De lichaamssegmenten zijn namelijk extra lang, waardoor dit bijzondere oprolsysteem mogelijk was. Ook de driehoekige, tangvormige vorm van de anus is totaal nieuw voor deze groep."
Het Oertijdmuseum werkt al jaren samen met amateurverzamelaars. Dergelijke samenwerkingen werpt regelmatig zijn vruchten af.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!