Twee aanhoudingen na jarenlang milieuonderzoek

Stockfoto © iStock
Het Team Milieu van de politie heeft afgelopen vrijdag twee mannen aangehouden in een jarenlang milieuonderzoek. Zo zou er onder meer sprake zijn van ernstige milieuvervuiling op een industrieterrein in Kerkrade.
Dat maakt de politie maandag bekend. Naast het overtreden van de milieuwet zou er ook sprake zijn van valsheid in geschrifte. Zo zou er veel geld zijn verdiend door het plegen van dit milieumisdrijf.

Overlevering

In Kroatië werd een 46-jarige man uit Duitsland aangehouden. Diegene werd voor verhoor overgeleverd aan de Nederlandse politie. De tweede verdachte, een 59-jarige Brabander die ook in het buitenland verbleef, heeft zich na contact met de politie zelf aangegeven.

Signalen

Het strafrechtelijk onderzoek naar de beide verdachten begon in 2021. De maanden daarvoor kreeg de politie al verschillende meldingen en klachten uit de wijk. Zo zou er sprake zijn van ernstige milieuvervuiling. Zo worden er afvalstoffen onbeschermd opgeslagen en niet juist afgedekt.

Dwangmiddelen

In een eerder stadium legde de politie al dwangmiddelen op, waaronder een last onder dwangsom. Dat wil zeggen dat de overtreder een geldboete krijgt wanneer de overtreding opnieuw wordt begaan. De sancties zorgde er echter niet voor dat de situatie verbeterde. Vandaar dat er in 2021 een strafrechtelijk onderzoek werd gestart.
Naast het ernstige beschadigen van de bodem, hadden de overtredingen volgens de politie ook impact op het algemene veiligheidsgevoel in de nabijgelegen woonwijk.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!