Eerste geval van blauwtongvirus in Limburg gemeld

Stockfoto © Jean-Pierre Geusens
In Veulen is voor het eerst een verdenking van het blauwtongvirus gemeld, een ziekte die schapen erg ziek maakt.
Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag.

Klinisch positief

Het gaat in het dorp in de gemeente Venray om een 'klinisch positief' geval. Dat betekent dat het door de kenmerkende symptomen duidelijk is dat het om blauwtong gaat. Het is dus (nog) niet verder onderzocht in een laboratorium.
Begin oktober heerste er al angst onder Limburgse schapenhouders voor het in Nederland opnieuw oprukkende virus. De ziekte kan grote impact hebben. Zo verloor het schapenbedrijf van de familie Lardinois in Epen tijdens een vorige virusuitbraak in 2006 zo'n 600 dieren.

2428 besmettingen

In heel Nederland zouden tot nu toe 2428 besmettingen. Daarbij gaat het deels om besmettingen die zijn bewezen via bloedonderzoek, maar ook om gevallen waar - net zoals in Veulen - de kenmerkende symptomen van blauwtong zichtbaar zijn en geen laboratoriumtests zijn uitgevoerd.
Alleen in de provincie Zeeland zijn tot nu toe geen meldingen van blauwtong binnengekomen. Voor veehouders en dierenartsen geldt een meldplicht voor blauwtong.

Blauwtong is een virus dat bij verschillende dieren op de boerderij voorkomt, zoals koeien en geiten. Vooral schapen worden sterk getroffen. Zij krijgen koorts, bulten op hun kop en in hun bek waardoor ze niet meer kunnen eten, en een dikke tong die soms blauw wordt. De ziekte wordt verspreid door de knut, een klein soort mug.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!