Arriva in Amerikaanse handen: minder gek dan het lijkt

De Amerikanen willen investeren in verdere elektrificatie van Arriva. © iStock
Vakbonden en sommige politici zijn een tikje argwanend bij de overname van Arriva door een Amerikaanse investeringsmaatschappij. Volgens vervoerseconoom Erik Verhoef is het eigenlijk heel logisch voor wie naar de toekomst kijkt.
De Amerikanen willen investeren in verdere elektrificatie van Arriva.

Klimaatverandering

"Het kan niet anders dat het openbaar vervoer in de toekomst een belangrijke rol gaat spelen in onze strijd tegen klimaatverandering", zegt Verhoef. "We zijn begonnen aan een energietransitie en daar hoort ook bij dat we minder de auto gaan nemen en meer het openbaar vervoer. Ik denk dat de nieuwe Amerikaanse eigenaar daar brood in ziet."

Vermenigvuldig geld

I squared capital, zo heet de nieuwe eigenaar. Vertaald betekent dat zoveel als: 'ik vermenigvuldigde geld'. Een typisch staaltje Amerikaans kapitalisme zou je kunnen zeggen. Met strakke kantoren op mooie plekken wereldwijd is het beeld compleet.

Kramp

"Toch zou ik niet meteen in de kramp schieten", zegt hoogleraar Verhoef. "Als je kijkt wat ze doen, is daar een duidelijke lijn in te ontdekken. Ze geloven in duurzaamheid en daar investeren ze ook in."

40 miljard

Op dit moment heeft het fonds inderdaad zo'n 40 miljard dollar gestoken in onder meer duurzaam transport en ook openbaar vervoer. Arriva kostte de Amerikanen naar verluidt 1,6 miljard euro. "Wij geloven in de groeipotentie van Arriva en zullen gaan investeren om het bedrijf te elektrificeren", reageert directielid Mohamed El Gazzar vanuit het hoofdkantoor in Miami. "Door verstedelijking en de energietransitie denken wij dat het openbaar vervoer flink zal groeien."

Private investeerders

Topman Sadek Wahba gaf enkele maanden geleden een interview aan de Amerikaanse nieuwszender CNBC en zei ook al dat hij gelooft dat op veel plekken het openbaar vervoer interessant is voor private investeerders.

Lagere kosten

"Op die plekken kan de markt efficiënter werken en ook tegen lagere kosten", aldus Wahba. "Al zullen er ook altijd regio's zijn waar het misschien niet interessant is voor marktpartijen om openbaar vervoer te laten rijden, dat moet je dan overlaten aan de overheid."

Duurdere kaartjes

De topman denkt ook dat duurdere trein- of bus- of metrokaartjes geen probleem zijn. "We hebben dat onderzocht en een ruime meerderheid wil best meer betalen als we daarmee iets doen tegen de klimaatverandering. Onder millennials en jongere generaties is dat al helemaal geen probleem, maar zelfs onder de babyboomers wil een meerderheid best iets meer betalen voor een beter milieu."

Concessie

Vervoerseconoom Verhoef stelt vast dat Arriva voorlopig vastzit aan de concessie zoals die door de Provincie is verleend. "Dus het aantal bussen en allerlei andere afspraken liggen vast. Net als bijvoorbeeld de lonen voor het personeel in een CAO zijn afgesproken. We gaan zien wat de Amerikanen misschien kunnen toevoegen."
In Nederland werken zo'n 5.500 mensen bij Arriva. Het bedrijf levert zowel bus- als treinvervoer in Limburg, Noord-Brabant en Friesland.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!