Attero blijft afvalverwerker voor 30 Limburgse gemeenten

Attero blijft voor de komende vier jaar de verwerking van restafval en gft in 30 Limburgse gemeenten doen. © iStock
Attero gaat de komende vier jaar de verwerking van restafval voor 30 Limburgse gemeenten voor haar rekening nemen. Attero kreeg de gunning na een Europese aanbesteding door Afval Samenwerking Limburg (ASL).
Het gaat om ruim 142 miljoen kilogram huishoudelijk restafval en gft.

Geen hogere kosten verwacht

Limburgers gaan vooralsnog weinig merken van het nieuwe contract. "Ik verwacht geen grote wijzingen voor de burger, maar dit is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de afzonderlijke gemeente", durft ASL-programmamanager Ruud Burlet te stellen. In het nieuwe contract zijn de prijzen voor het verwerken van huishoudelijk restafval namelijk onder de prijzen van de vorige contractperiode gebleven. "Voor gft is de prijsstijging zelfs aanzienlijk beperkt gebleven, iets wat we niet hadden verwacht", aldus Burlet.

Afval Samenwerking Limburg (ASL) is de vereniging van 30 Limburgse gemeenten die ervoor zorgt dat ingezameld huishoudelijk afval efficiënt en zo verantwoord mogelijk voor het milieu verwerkt wordt. Dat doet zij bijvoorbeeld via contract-aanbesteding voor grote afvalstromen zoals PMD, GFT en restafval. De 31ste gemeente van Limburg, Mook en Middelaar, is aangesloten bij het samenwerkingsverband in de regio Nijmegen.

Ophaaldiensten

Het restafval zal in de diverse gemeenten worden blijven opgehaald door de bekende partijen zoals RD4 in de gemeenten Beekdaelen, Brunssum, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld, Vaals en Voerendaal en RMW in de gemeenten Beek, Echt-Susteren, Sittard-Geleen en Stein. Van Kaathoven verzorgt de ophaaldienst in de gemeenten Roermond en Weert en Renewi in Venlo. Pas na het ophalen van het afval komt het bij Attero terecht.

2024-2028

Attero krijgt het contract per 1 januari 2024 voor de komende vier jaar met een mogelijkheid om nog tweemaal twee jaar te verlengen. Attero verwerkte de afgelopen jaren ook al de afvalstromen voor de Limburgse gemeenten. Volgens Burlet is dit geheel het resultaat van de aanbesteding dat de partij nu weer de gunning heeft gekregen. "Voor de markt is dit echter een prettige bijkomstigheid. Er zijn weinig overgangen of drastische veranderingen te verwachten."

Bezwaarmakers

Het toekennen van de gunning aan Attero duurde langer van verwacht. Eind juni meldde AfvalOnline dat ASL formele klachten had binnengekregen naar aanleiding van de gunning van de verwerking van huishoudelijk restafval aan Attero. Zo was onder meer AVR bezwaarmaker, maar zij zien nu af van een kort geding. Waar het bezwaar precies om ging, kon Burlet niet prijsgeven. Over de gunning van gft kwamen geen formele klachten binnen.

Duurzaam

ASL heeft als doelstelling om zowel op economisch als ecologisch gebied de beste keuzes te maken. Burlet: "Het is ook mogelijk om mocht er in de contractperiode een betere oplossing komen om gft of huishoudelijk restafval te verwerken op een nog duurzamere manier, dat kan dit ook geprobeerd worden."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!