Boeren zoeken uitweg mét perspectief uit de stikstofcrisis

Koeien in stal in Veulen © L1 (Sjors Abeling)
Hoe komen we uit de stikstofcrisis terwijl boeren perspectief houden? Deze vraag staat centraal in een rapport van de Werkgroep Land- en Tuinbouw Noord-Limburg dat vrijdagavond werd gepresenteerd in Melderslo.
Om het rapport samen te kunnen stellen hebben boeren zelf antwoorden kunnen bedenken op die vraag.

Natuur

Een van de boeren die in het rapport aan het woord komt is melkveehouder Hans Geurts uit Veulen. Hij hekelt het beleid van de overheid. "Ik het het idee dat het zwaar overtrokken wordt, hoe daar over gesproken wordt", aldus de melkveehouder. "De natuur zou op omvallen staan, nou de natuur kan niet omvallen, er is niks weerbaarder dan de natuur, die past zich altijd aan aan de nieuwe situatie".

Handel

Volgens Geurts is een van de oplossingen van de stikstofcrisis het aanpakken van het handelsbeleid. "Een oplossing is de productie in Europa afstemmen op de vraag", zegt Geurts. "We zitten met een vrij handelsbeleid, producten uit de hele wereld kunnen hier binnenkomen. Op het moment dat mijn kosten omhoog gaan en melk uit bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland of Brazilië hier goedkoper binnenkomt, dan is er weinig perspectief."

Onder vuur

Het rapport draagt volgens de makers bij aan het debat rond de stikstofcrisis, waarbij vooral boeren, volgens hun, onder vuur liggen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!