Zichtbare werkzaamheden stadsmuur Maastricht gestart

Start afgravingen ingestorte stadsmuur Maastricht © L1 (Sjors Abeling)
De eerste zichtbare voorbereidende herstelwerkzaamheden aan de ingestorte historische stadsmuur in Maastricht zijn van start gegaan.
Het gaat om het gedeeltelijk afgraven van de aarden wal. Deze grond is een van de factoren geweest die er voor gezorgd heeft dat de stadsmuur 4,5 jaar geleden gedeeltelijk instortte.

Kanonnenoprit

De grond die nu wordt afgegraven is in de 19de-eeuw tegen de walmuur aangelegd om de stad extra te verdedigen. "Die 19de-eeuwse grond is niet zo bijzonder om weg te graven, want die is hier later neergelegd", vertelt Ineke de Jongh, projectleider archeologie. "Maar wat er onderuit komt is wel heel bijzonder. We verwachten daar de originele 15de-eeuwse oprit van het Rondeel te vinden." Een oprit die gebruikt werd om de kanonnen naar boven te verplaatsen.

Kanon

Of de 15de-eeuwse oprit bestraat is geweest, is nog maar de vraag. "We denken wel dat hij verstevigd is geweest, omdat die kanonnen die er overheen moesten best veel wogen," aldus de Jongh. "Als je alleen leem hebt als ondergrond dan zakt zo'n kanon daar doorheen, er moet dus wel iets van versteviging op hebben gezeten, maar of dat grind of bestrating of iets anders was, daar gaan we hopelijk nog achter komen."

2024

De graafwerkzaamheden zullen ongeveer twee weken tijd in beslag nemen. Vanaf begin 2024 wordt gestart met het daadwerkelijke herstel van het Rondeel en de muur. Naar verwachting zal eind volgend jaar de restauratie afgerond zijn.

Archeologie

De historische walmuur stortte op de late avond van 23 maart 2019 deels in. Niet veel later stortte nog een gedeelte in en verzakte de wand van het naastgelegen Rondeel. Tijdens de werkzaamheden van de afgelopen jaren werden de vestingwerken vooral gestut ter voorkoming van verdere schade. Daarnaast werden er archeologische vondsten gedaan.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!