Verkoudheid, griep of corona: dit is het verschil

Het heerst weer. © iStock
De temperaturen dalen onder de 20 graden en iedereen begint weer te snotteren. Wanneer spreek je van een simpele verkoudheid, de griep of corona?
De griep, een verkoudheid en corona worden alle drie door een virus veroorzaakt, worden op dezelfde manier verspreid en geven ongeveer dezelfde symptomen. Maar wat is nu echt het verschil?

Verkoudheid

Een verkoudheid is te herkennen aan een loopneus, keelpijn, hoesten en hoofdpijn. Veel mensen denken ten onrechte dat je verkouden wordt bij koud weer, maar dat is niet zo. Er zijn verschillende virussen die een verkoudheid veroorzaken. "Die virussen zitten in de neus en keel. Ze worden verspreid via praten, hoesten, niezen en via handen," volgens de website GGD Zuid Limburg.

Griep en corona

Griep wordt veroorzaakt door één virus: influenza. Bij een griep kan je dezelfde symptomen ervaren als bij een verkoudheid, maar heb je ook last van koorts, spierpijn en rillingen. "Van griep ben je meestal één tot drie weken ziek", meldt de GGD. Nederland heeft elk jaar te maken met een epidemie in de winter en vroege lente. En ook voor covid of corona is maar één virus verantwoordelijk: SARS-CoV-2. De meest voorkomende klachten van het coronavirus, passen ook bij een verkoudheid en griep. Andere symptomen zijn benauwdheid en verlies van reuk en/of smaak.

Volgens de Nationale Zorggids spreek je van een epidemie wanneer iets meer dan 50 op de 100.000 mensen zich met klachten bij hun huisarts melden.

Ventilatie

Hoe kan het dan dat het griepvirus vooral in het najaar en de winter rondwaart? "In de winter zitten mensen dicht bij elkaar in ruimtes zonder goede ventilatie, zoals winkels, treinen, bussen, scholen en kinderdagverblijven", klinkt het op de website van GGD Zuid Limburg. Op die manier kunnen virusdeeltjes zich gemakkelijk verspreiden via hoesten, niezen of fysiek contact.

Hoe voorkom je besmetting?

- Houd je hand, elleboog of een zakdoek voor je mond en neus als je niest of hoest
- Nies of hoest niet in de richting van iemand anders
- Gebruik papieren zakdoekjes, tissues of handdoekjes en gooi die na eenmalig gebruik in de vuilnisbak
- Was regelmatig je handen met water en zeep, zeker voor het eten en na hoesten, niezen of snuiten. Maak je handen daarna goed en hygiënisch droog
- Maak deurknoppen en dergelijke regelmatig schoon, was beddengoed en stoffen speelgoed op 60°C
- Ventileer woon- en slaapruimten, laat ventilatieroosters altijd iets open of zet het raam op een kier (met anti-inbraakstang of slot)
(bron: GGD Zuid Limburg)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!