Met deze plannen houdt NAVO in Brunssum zich bezig

Het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum © ANP
Sinds de Russische invasie in Oekraïne staat het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum weer op scherp. Er worden continue plannen gesmeed. Maar welke plannen zijn dat?
Woensdagavond werd er een voorlichtingsavond gehouden voor inwoners van Brunssum.

Verdedigingsstrategie

Het Allied Joint Force Command (JFC), zoals het Brunssumse NAVO-hoofdkantoor heet, is bezig met het inrichten van een nieuwe verdedigingsstrategie voor Europa. Met deze plannen kunnen in totaal een kwart miljoen militairen worden aangevoerd. Op de NAVO-top in het Litouwse Vilnius in juni zijn deze plannen goedgekeurd. Tot december hebben de landen de tijd om de plannen bij te stellen, waarna het JFC ze opnieuw bekijkt. De planning wordt volgens brigade-generaal Ronald Rietbergen constant up-to-date gehouden.

Escalatie

De nieuwe strategie wordt opgesteld vanwege de oorlog in Oekraïne. Mocht het conflict escaleren, dan liggen er allerlei scenario's klaar. Brunssum stuurt de Enhanced Forward Presence (EFP) aan, een militaire eenheid in het noordoosten van Europa. Daaronder vallen multinationale battlegroups of gevechtseenheden in Estland, Letland, Litouwen en Polen. Nu Rusland zich steeds agressiever opstelt, willen de NAVO-landen duidelijk maken dat een aanval op een van deze landen geldt als een aanval op de gehele NAVO. Het beruchte 'Artikel 5' uit het NAVO-verdrag. Al is dat geen automatisme: "Dat wil niet per definitie zeggen dat we direct in oorlog zijn als er iets op NAVO-grondgebied terechtkomt", stelde Rietbergen gerust tijdens de voorlichtingsavond.

Geen wapens

Alleen de plannen worden in Brunssum gemaakt: er zijn geen wapens aanwezig op de basis. De beslissingen die in Brunssum worden genomen, moeten door de NAVO-landen zelf opgepakt en uitgevoerd worden als dat nodig is. "Wij maken scenario's zodat je altijd voorbereid bent", vertelde Rietbergen.

Conflict

Ook de huidige situatie in Israël en de Gazastrook wordt nauwkeurig in de gaten gehouden. Hoewel het geweld daar geen zaak is voor de NAVO, houdt de organisatie zich wel bezig met de gevolgen van dat conflict. Bijvoorbeeld als er grote vluchtelingenstromen komen of als de vlam overslaat naar andere landen, dan bekijkt de NAVO hoe daarmee om wordt gegaan. Deze plannen worden dan weer niet in Brunssum, maar vanuit het zuidelijk hoofdkwartier in Napels gemaakt.
Voor de voorlichtingsavond meldden zich 175 mensen. Door het gesprek aan te gaan met inwoners wil de NAVO zorgen voor meer transparantie tussen de basis en de gemeenschap.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!