NAVO in Brunssum staat weer helemaal op scherp

Het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum © L1 (Erwin Minkenberg)
Op het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum wordt de collectieve verdediging van Europa opnieuw onder loep genomen. "We dachten die niet meer nodig te hebben."
Dat vertelde NAVO brigade-generaal Roland Rietbergen woensdag in L1mburg Centraal.

Vredesmissies

Na de val van de muur in november 1989 waren het voornamelijk vredesmissies in Bosnië of Angola die de klok sloegen. Sinds de Russische invasie in Oekraïne staat de NAVO echter weer op scherp om het eigen grondgebied te beschermen tegen agressie van buiten. Op het hoofdkwartier in Brunssum worden daar continu plannen voor gesmeed.

Collectieve verdediging

"We hadden eigenlijk niet meer gedacht dat we dergelijke plannen nodig hadden", geeft brigade-generaal Rietbergen eerlijk toe. "Voorheen waren we vooral gericht op vredesmissies. Maar nu staat de collectieve verdediging bovenaan de lijst." Het kantorencomplex in Brunssum geldt als hoofdkwartier voor Noord-, Oost- en Centraal-Europa. "En dat is waar het zich nu in Oekraïne afspeelt."

Geen NAVO-oorlog

De oorlog in Oekraïne is geen NAVO-oorlog, benadrukt Rietbergen. "En het is niet zo dat als er iets op NAVO-grondgebied terechtkomt we direct in oorlog zijn. Maar we zijn wel in opperste staat van paraatheid."

Brunssum als doelwit

"Wij weten ook dat we als NAVO op bepaalde lijstjes staan", geeft de brigade-generaal eerlijk toe. "Maar het hoofdkwartier in Brunssum ligt ver weg van het front. Voor ons liggen verschillende andere hoofdkwartieren en verdedigingslagen. Zowel op de grond als in de lucht, tot aan de ruimte aan toe. Mocht het zo zijn dat de burgers in Brunssum risico lopen gaat er direct een Nederlands rampenplan van kracht."

Integreren

In het kantorencomplex in Brunssum, boven de voormalige Staatsmijn Hendrik, werken zo'n 850 personeelsleden afkomstig uit 28 verschillende landen. "Al die mensen proberen echt te integreren in de gemeenschap. Niet alleen door de lessen Nederlands, maar ze leren ook veel over hoe de Nederlandse cultuur werkt in de omgeving. We proberen zo goed als mogelijk in de omgeving te integreren."
Tot slot wilde de brigade-generaal nog een fabeltje uit de wereld helpen. "We krijgen vaak de vraag wat die toren precies is. Dat is slechts een zendtoren. Dat is echt geen lanceerinrichting voor een raket."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!