Opnieuw Limburgs vakantiepark Peter Gillis in opspraak

Vakantiepark Heelderpeel in Heel © Google Maps
Het rommelt en dondert bij vakantiepark Heelderpeel in Heel. Het park, in handen van de Oostappen Groep van realityster Peter Gillis, heeft dit voorjaar geen horecavergunning gekregen en moet nu ook een nieuwe exploitatievergunning aanvragen.
Voor de exploitatievergunning wordt ook een Bibob-onderzoek gedaan. Dat laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten aan L1.

Exploitatievergunning

"Aan alle exploitanten van campings en vakantieparken in Maasgouw is vorig jaar gevraagd een exploitatievergunning aan te vragen. Zo ook aan de exploitant van (een deel van) het park Heelderpeel in Heel, de Oostappen Groep. Een Bibob-onderzoek maakt onderdeel uit van de aanvraagprocedure", aldus de woordvoerder.
Omdat de exploitatievergunning inmiddels is aangevraagd, loopt het Bibob-onderzoek ook al. Volgens de gemeente is het nog onduidelijk wanneer het onderzoek afgerond is: "Dit is afhankelijk van het verloop van het onderzoek." Op de vraag of het park zijn deuren moet sluiten als het onderzoek negatief uitpakt, kan de woordvoerder nog niks zeggen: "Dit wordt nog onderzocht, maar eerst zal ook de uitkomst van het Bibob-onderzoek duidelijk moeten zijn."

Wat is een Bibob-onderzoek?
Wet Bibob staat voor 'Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur'. Overheidsinstanties, zoals gemeenten, kunnen bedrijven laten screenen met een zogeheten Bibob-onderzoek, en op basis van de uitkomsten wel of geen vergunning verstrekken.

Op deze manier wordt kan een malafide ondernemer geen vergunning misbruiken voor criminele doeleinden, en wordt de integriteit van de overheid beschermd.

'Pakt slecht uit'

Voor realityster Peter Gillis pakten Bibob-onderzoeken rondom zijn vakantieparken de laatste tijd op z'n zachts gezegd slecht uit: in Baarlo betekende de uitkomst van het onderzoek het einde van zijn horecavergunning. In Valkenburg blijven de slagbomen van camping Den Driesch al twee jaar dicht, omdat Gillis geen exploitatievergunning kreeg.
Ook bij verschillende parken van de Oostappen Groep in Brabant lopen of liepen onderzoeken: zoals bij Slot Cranendonck en bij Brugse Heide in Valkenswaard. Ook deze twee keuringen pakten wederom negatief uit voor Gillis.

'Laten influisteren'

Uit een nieuwsbrief voor bewoners van Heelderpeel van 18 september in handen van L1, blijkt dat het park ook al tevergeefs een horeca-aanvraag indiende. Die was na een (eerder) Bibob-onderzoek afgewezen: "Helaas heeft de gemeente Maasgouw besloten om de nieuwe uitbater (nog) geen vergunning te geven voor het uitbaten van de horeca. Helaas heeft ook gemeente Maasgouw zich laten influisteren door de Bibob", staat in de brief aan eigenaren, huurders en gasten. "De Bibob geeft een negatief advies af op alles wat te maken heeft met Peter Gillis. Peter Gillis is ook de eigenaar van vakantiepark Heelderpeel. Terecht of onterecht, Peter Gillis wordt nu zonder officiële veroordeling, veroordeeld door de Bibob."
Voor realityster Peter Gillis stapelen de problemen zich op: van (illegaal) gehuisveste arbeidsmigranten tot het ontnemen van een horecavergunning © ANP

Arbeidsmigranten

In de nieuwsbrief staat ook dat de gemeente handhavers naar het park heeft gestuurd om te controleren op de aanwezigheid van arbeidsmigranten: "Zoals reeds gemeld heeft er op 22 maart 2023 al een handhavingsactie plaatsgevonden op het illegaal huisvesten van arbeidsmigranten. Het is niet toegestaan om arbeidsmigranten te huisvesten op Vakantiepark Heelderpeel. Wij als beheer van Vakantiepark Heelderpeel worden geacht hierop ook te handhaven. Wij hebben de gemeente Maasgouw gevraagd voor een overleg om te kijken hoe wij dit samen het beste kunnen aanpakken."

Bussen Pakistani

Tóch laat een bewoner van het park weten dat er geregeld bussen met arbeidsmigranten naar het park komen. "De arbeidsmigranten wachten dan met grote boodschappentassen voor de poort. En dan worden ze een paar dagen later, op vrijdag, weer opgehaald", aldus de bewoner die anoniem wilt blijven. De arbeiders, die volgens de bewoner uit Pakistan zouden komen, zouden gebrekkig Engels spreken en weten van tevoren ook niet waar ze precies moeten gaan werken.
De gemeente laat weten dat er inderdaad een controle heeft plaatsgevonden: "Tijdens deze controle zijn er arbeidsmigranten aangetroffen. Naar aanleiding daarvan is er een handhavingstraject gestart. Hiertegen is bezwaar gemaakt. De bezwaarprocedure loopt momenteel nog", aldus een woordvoerder. De afkomst van de arbeidsmigranten laat de gemeente (vooralsnog) in het midden.
L1 heet Peter Gillis gebeld voor een reactie, maar hij nam niet op. Het park zelf wilde niet reageren en verwees naar de Oostappen Groep. Daar verwijzen ze weer door naar een mailadres, waar in het verleden nooit een antwoord op is gekomen.
Begin deze week werd bekend dat de horecavergunning van De Berckt in Baarlo is ingetrokken. Burgemeester Wilma Delissen legt uit hoe ze tot die beslissing is gekomen:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!