Huisarts opnieuw veroordeeld voor seksueel misbruik

Praktijk huisarts Van P. in Brunssum © L1
Huisarts Sebastiaan van P. uit Brunssum is opnieuw veroordeeld voor seksueel misbruik van een patiënt. Hij krijgt van de rechter anderhalf jaar cel voor aanranding en verkrachting. Daarvan is zes maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar.
Het Openbaar Ministerie had één jaar cel geëist.

Hoger beroep

Een jaar geleden werd de arts ook al veroordeeld tot drie jaar cel voor het betasten van drie patiënten in zijn praktijk. Tegen die uitspraak is Van P. in hoger beroep gegaan omdat hij blijft ontkennen. Die zaak zal later deze maand worden behandeld.

Misbruik

Volgens de rechtbank zijn de verklaringen van het slachtoffer over het misbruik betrouwbaar. De advocaat van de huisarts sprak over een heksenjacht en dat de verklaringen waren beïnvloed door berichtgeving in de media. Daarvan is volgens de rechter geen sprake. Volgens de rechtbank zijn er overeenkomsten met eerdere misbruikzaken waardoor de huisarts eerder in opspraak kwam.

Eerdere zaken

De patiënte die nu aangifte heeft gedaan, deed dat pas nadat ze van de eerdere zaak hoorde. De 64-jarige vrouw herkende zich in de verhalen van de drie andere patiënten, die allemaal beweren dat ze tijdens een inwendig onderzoek zijn betast. In haar slachtofferverklaring zei de vrouw dat het moeilijk was om aangifte te doen, maar dat ze het heeft gedaan om andere vrouwen te beschermen voor de huisarts.

Praktijk gesloten

De huisarts is door de Inspectie voor de Gezondheidszorg geschorst. Dat gebeurde nadat in juli van dit jaar een nieuwe klacht werd ingediend. Hij zou een patiënte hebben gezoend. Hij mag voorlopig niet als huisarts werken. Waarschijnlijk komt er een tuchtzaak tegen de huisarts.

Seks met patiënt

De huisarts is veelvuldig in verband gebracht met ontucht met patiënten. In 2017 raakte Van P. ook al in opspraak, omdat hij seks had gehad met een patiënte. Justitie eiste toen achttien maanden cel, maar die eis hield bij de rechtbank geen stand wegens gebrek aan bewijs. De huisarts gaf in deze zaak wel toe dat hij fout is geweest.
Sebastiaan van P. gaat tegen de uitspraak in beroep.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!