Meeste betalingsachterstanden zorgverzekering in Parkstad

In de regio Parkstad wonen de meeste mensen met een betalingsachterstand van zes maanden of langer van hun zorgverzekering. Met name in Heerlen en Kerkrade, waar relatief veel armoede is, is het percentage wanbetalers relatief hoog.
Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
Parkstad
In totaal hadden zo'n 11.000 Limburgers in 2022 een betalingsachterstand. Daarvan woont ongeveer een derde, 3760 mensen, in de Parkstadgemeenten Beekdaelen, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal. Het percentage is met name hoog in Heerlen en Kerkrade: 2,3 (1730 mensen) en 2,2 procent (850 mensen) van de inwoners had een achterstand van zes maanden of meer. Ondanks de hoge cijfers, ligt het aandeel mensen met een betalingsachterstand wel lager dan vijf jaar geleden. Dat nam in die tijd in Heerlen, Kerkrade en Landgraaf met 0,5 procentpunt af.
Hiermee spannen de twee gemeenten zelfs landelijk bijna de kroon. Alleen in Rotterdam (2,9 procent), Den Haag en Schiedam (allebei 2,4 procent) was de groep wanbetalers groter.
Lage percentages
Een ander uiterste is Mook en Middelaar: daar had slechts 0,2 procent (20 mensen) een betalingsachterstand bij de zorgverzekeraar. Ook in Eijsden-Margraten en Horst aan de Maas is het percentage relatief laag: beide 0,4 procent (90 en 160 mensen).
Gevolgen
Maar wat gebeurt er als je je zorgpremie niet betaalt? Kun je dan nog wel naar de dokter? Ja, ook al heb je een betalingsachterstand, je blijft verzekerd. Als je zes maanden niet betaald hebt, wordt het CAK, het centraal betaalkantoor, ingeschakeld. Het CAK houdt vervolgens de premie in op je salaris, uitkering of pensioen. Dit is wel een hoger bedrag dan je zorgpremie, er komt namelijk 20 procent bovenop. Ontvang je zorgtoeslag? Dan krijg jij die niet meer direct maar gaat het bedrag naar het CAK. In de tussentijd moet je met je zorgverzekeraar afspraken maken over het aflossen van je schuld.
De zorgpremie gaat volgend jaar weer omhoog. Dat werd duidelijk op Prinsjesdag. Zorgverzekeraar DSW kondigde aan dat hun basisverzekeringspremie met 11,50 euro omhoog gaat. Zo'n hoge stijging is er bij de verzekeraar nog nooit geweest. De stijging is volgens minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zo hoog omdat de loonkosten voor zorgpersoneel en de prijzen in de zorgsector stijgen. Ook is er een toename van de zorgvraag.
Wat de verhoging van andere zorgverzekeraars zal zijn, is nog niet bekend.