Mister Oktoberfeest vecht op de achtergrond voor zijn leven

Sjef Schurgers op het Oktoberfeest in Sittard © Riël Linssen
Sjef Schurgers kreeg begin dit jaar te horen dat hij ernstig ziek is. Er werd een tumor in zijn hoofd ontdekt. Sindsdien is de organisator van het Oktoberfeest in Sittard op de achtergrond aan het vechten voor zijn leven.
De aanloop naar het grootste najaarsfeest van het zuiden is nog nooit zo turbulent voor Schurgers geweest. Tussen de vergaderingen en coördinerende werkzaamheden door is hij in stilte tegen een nare ziekte aan het strijden.

Klote jaar

"Ik heb een klote jaar achter de rug. Ik heb twee operaties ondergaan waarbij ze de tumor eruit hebben gezaagd. Daarna heb ik zo'n beetje alles geslikt wat je maar kunt slikken om deze ziekte te bestrijden. Maar het probleem van een tumor in je hoofd is dat die meestal terug komt. Als die direct weer terug groeit, dan is het leven helaas kort", zegt de 'Jan Smeets van het Oktoberfeest in Sittard'.

Kracht

Als je de Sittardenaar over het Oktoberfeestterrein op de Schootsvelden rond ziet lopen dan zou je zeggen dat er niks aan de hand is. Hij voelt zicht fit en wil vooral positief blijven. Bij de pakken neerzitten en depressief thuis op de bank zitten, staat niet in zijn woordenboek. Het leven gaat voor de evenementencoördinator van de gemeente Sittard-Geleen gewoon door en dus heeft hij er ook alles aan gedaan om zo fit mogelijk bij de start van het Oktoberfeest te verschijnen. "Het liefst wil ik dit ook gewoon voor mezelf houden en ik wil ook gewoon tegen alles en iedereen vooral normaal blijven doen. Het er vaak over hebben heeft geen zin. Het organiseren van evenementen als Sint Rosa, Oktoberfeest en Wèntjerdruim geven mij enorm veel energie en kracht. En daar heb ik momenteel meer aan dan het blijven praten over mijn medische situatie."

Ohne Ende

Saillant detail; de slogan van het Oktoberfeest is dit jaar Ohne Ende. In het Duits betekent dat: oneindig. Maar hoelang zijn leven nog door zal gaan, blijft toch de grote vraag. De artsen hebben hem verteld dat hij nog minimaal tot carnaval kan blijven genieten van het leven en daar houdt hij zich dan ook stevig aan vast. Typisch Sjef: vastberaden, zijn blik op oneindig en gewoon door blijven gaan. Maar ondanks zijn positieve houding, is hij er zich wel degelijk van bewust dat deze editie van het Oktoberfeest zomaar zijn laatste kan zijn. "Natuurlijk denk ik daar wel eens over na. Maar zoals ik al eerder zei, dat heeft totaal geen zin. In december krijg ik van de artsen te horen hoe de vlag erbij hangt. Als het slecht nieuws is, dan kan het snel gaan. Maar daar ga ik niet vanuit. Ik geniet nu meer dan ooit van iedere dag en voor de rest wil ik vooral positief blijven. Iedere dag is gewoon een mooie dag!"
Schurgers heeft tijdens het Oktoberfeest een koninklijke onderscheiding gekregen.
In onze provincie schieten de varianten op het Duitse festijn als paddenstoelen uit de grond, maar waar komt het vandaan? L1 legt het voor je uit:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!