Amerikaanse investeerder lonkt naar ov-bedrijf Arriva

Arriva onderhandelt over verkoop bedrijf © iStock
Het openbaar vervoer in Limburg komt mogelijk in Amerikaanse handen. Bus- en treinbedrijf Arriva staat al langer te koop en de onderhandelingen zouden op dit moment volop gaande zijn, melden buitenlandse media. Er zou een principe-akkoord zijn.
Deutsche Bahn (DB), de huidige eigenaar van Arriva, heeft volgens persbureau Reuters de gesprekken bevestigd. "We willen DB Arriva voor het einde van 2024 verkopen. Dit proces is lopende en we hebben dit en vorig jaar veel vooruitgang geboekt." De Amerikaanse investeringsmaatschappij I Squared Capital zou de geïnteresseerde koper zijn.

1,6 mijlard euro

Volgens de Financial Times zou Arriva bij verkoop 1,6 miljard euro waard zijn. DB, een Duits staatsbedrijf, wil de opbrengst van de verkoop gebruiken om de schuldenlast te verlagen en te investeren in activiteiten op zijn thuismarkt.

Zorgen

De PvdA-fractie in Provinciale Staten maakt zich zorgen over mogelijke verkoop aan de Amerikanen. "De PvdA is van mening dat het openbaar vervoer een publieke voorziening is. Het feit dat deze publieke voorziening nu gekocht wordt door een bedrijf dat vooral winst wil maken baart de PvdA grote zorgen", schrijft fractievoorzitter Aleida Berghorst in schriftelijke vragen aan het provinciebestuur.
Hoewel de deal nog lang niet rond is, wil de PvdA nu al weten van Gedeputeerde Staten wat de gevolgen zijn voor het openbaar vervoer in Limburg en voor het Arriva-personeel.

De Amerikaanse investeerder I Squared Capital, met hoofdkantoor in Miami, is een grote partij die vele bedrijven aanstuurt met een totale waarde van meer dan 30 miljard euro. De investeerder is met name actief in de sectoren energie, transport en telecom in Noord-Amerika en Europa. I Squared Capital werd in 2012 opgericht.

Te vroeg

Vakbondsbestuurder Edwin Kuiper (FNV) vindt het nog te vroeg om te oordelen of zo’n overname goed of slecht nieuws is voor de ongeveer 5500 medewerkers van Arriva in Nederland. "De eerste Pavlov-reactie is dat als het om een Amerikaanse investeringsmaatschappij gaat, je het idee hebt dat zij vooral belang hebben bij geld verdienen. Je kunt je afvragen of dat overeenkomt met het reizigersbelang", zegt Kuiper. Maar als de Amerikanen werk zouden maken van het verbeteren van een goed ov-netwerk 'zou dat fantastisch zijn', aldus de vakbondsman.
Arriva is in Nederland vooral actief in Limburg en in het Noorden van het land met regionale bus- en treinverbindingen, al is het de busconcessie in Friesland deze week kwijtgeraakt. Ook in het Verenigd Koninkrijk is Arriva een grote speler in het openbaar vervoer.

Veel uitval

De bussen (hele provincie LImburg) en treinen van Arriva (Maaslijn, Heuvelland-Maastricht en Heerlen-Aken) reden vorig jaar in totaal 32 miljoen kilometer. De provincie betaalt Arriva bijna 2 euro per gereden kilometer, in totaal bijna 60 miljoen euro per jaar.
Bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in 2016 heeft Arriva normen opgelegd gekregen over toegestane uitval. De percentages zijn heel klein, maar toch gaat het om vele duizenden ritten per jaar die uitvallen, zo bleek onlangs uit een rapport dat in opdracht van de provincie is gemaakt.
     © Beeld: L1
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!