Lange rijen voor Pools stembureau Brunssum

Poolse kiezers wachten op hun beurt in Brunssum © L1 (Maurice de Heus)
In Brunssum staat zondag aan het begin van de middag een lange rij bij het stemlokaal voor de Poolse parlementsverkiezingen. Het Poolse Huis of Dom Polski Brunssum is één van de vijf plekken in Nederland waar Polen hun stem kunnen uitbrengen.
De andere locaties zijn Amsterdam, Breda, Den Haag en Groningen. In totaal hebben zich bijna 37.000 in Nederland verblijvende Polen zich als kiezer aangemeld.

PiS versus KO

De verkiezingsstrijd gaat vooral tussen de conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) dat voor de derde keer de grootste wil worden, en de liberale Burgercoalitie KO van oud-premier Donald Tusk.
Lange rijen bij het Poolse Huis aan de Schinvelderstraat in Brunssum © L1 (Maurice de Heus)

Felle strijd

De campagne werd gekenmerkt door persoonlijke aanvallen tussen de twee kampen. Tusk beschuldigt premier Mateusz Morawiecki onder meer van het uithollen van de rechtsstaat, waarover Warschau regelmatig overhoop ligt met de Europese Unie. Andersom beweren Morawiecki en zijn partij dat Tusk een marionet van de EU en Duitsland is en dat hij niet in het belang van de Poolse bevolking handelt. Tusk organiseerde de afgelopen weken meerdere grote demonstraties tegen de regering.

Oekraïne

De verkiezingen staan ook deels in het teken van de relatie met Oekraïne. Polen geldt als een van de meest felle bondgenoten van Kyiv, maar de twee landen kregen het recent aan de stok over de import van Oekraïens graan. Warschau heeft dat tijdelijk verboden om de eigen landbouwsector te beschermen. PiS scoort doorgaans erg sterk op het platteland en lijkt dus voor zijn eigen kiezers op te willen komen.

Referenda

Zondag wordt ook gestemd in meerdere referenda die de regering heeft uitgeschreven. Het gaat om vragen over het asielbeleid van de EU waar PiS het niet mee eens is en een mogelijk hek langs de grens met Belarus. Volgens critici zijn de referenda bedoeld om meer conservatieve kiezers naar de stembus te trekken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!