Opnieuw bewijs geleverd: Vikingen waren ooit in Zuid-Limburg

Vijftien jaar lang verdiepen en verbreden van de Maas tussen Maastricht en Maasbracht heeft ontelbare archeologische vondsten opgeleverd © L1 (Jos van den Broek)
Vijftien jaar lang verdiepen en verbreden van de Maas tussen Maastricht en Maasbracht heeft ontelbare archeologische vondsten opgeleverd. Hierdoor is er opnieuw bewijs geleverd: de Vikingen uit Scandinavië wisten tot ver in Zuid-Limburg door te dringen.
Een van de metalen topstukken die werden ontdekt was een Scandinavische bijl in Geulle aan de Maas.

Bijzonder

Archeoloog Sjeng Kusters: "De bijl ziet er niet zo bijzonder uit in vergelijking met andere bijlen, maar het is een typisch model dat alleen maar voorkomt in Scandinavië. Het is dus een aanwijzing dat de Vikingen hier moeten zijn geweest. Het is één van de weinige bewijsstukken die we hebben."

Bewaard

Alle metalen vondsten worden bewaard in een speciale opslagruimte in het centrum van Heerlen waar de luchtvochtigheid en temperatuur ideaal zijn voor de conservering. De bodemschatten zijn verzameld door zware magneten bij de lopende band van de afgravingen waar het zand en grind werden gewonnen.

Vuurstenen en aardewerk

Van alles is er gevonden toen de Maas haar geheimen prijsgaf. Van vuurstenen uit de prehistorie, een Romeinse villa in Itteren, scheepsresten in Grevenbicht, kanonskogels en zwaarden en een eeuwenoude paardengraf bij Borgharen. Veel aardewerken voorwerpen zijn nu te zien in musea, onder meer in het Maas Binnenvaartmuseum in Maasbracht.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!