Zorgen om bereikbaarheid MAA door demonstratie

Een demonstratie van Extinction Rebellion bij MAA. © Orange Media
Extinction Rebellion (XR) en Milieudefensie houden zaterdagmiddag bij Maastricht Aachen Airport (MAA). De demonstratie kan hinder voorzaken voor de bereikbaarheid van de luchthaven.
De demonstratie wordt gehouden tegen de wat genoemd wordt "excessieve klimaatvervuiling, ziekmakende uitstoot en ernstige geluidsoverlast" van het vliegveld.
Er zijn ongeveer honderd mensen bij de demonstratie aanwezig zaterdagmiddag.

Privévluchten

Volgens de activisten doet het vliegveld te weinig om onder meer stikstofuitstoot te verminderen. Ook maakt het vliegveld veel privévluchten mogelijk, en dat stoort de organisaties.
De luchthaven roept reizigers die op zaterdag vanaf MAA vliegen rekening te houden met de demonstratie en tijdig naar het vliegtuig te komen. De demonstratie kan enige hinder opleveren.

Woonkernen

Nergens anders in Europa liggen woonkernen dichter bij een vliegveld, aldus de actievoerders. Dat leidt tot veel geluidsoverlast, zorgwekkende concentraties (ultra)fijnstof en gevaar voor de gezondheid van omwonenden, aldus beide organisaties in een verklaring.

Overlast

XR en Milieudefensie stellen dat de komende jaren zeker honderd miljoen euro belastinggeld in het noodlijdende vliegveld wordt gestopt. En dat terwijl de luchtvracht op MAA wat genoemd wordt "dramatisch" is gedaald. "MAA levert Limburg dan ook niets anders op dan overlast", aldus de activisten. "Het aantal banen en bedrijven dat van MAA afhankelijk is, is zeer gering, en staat niet in verhouding tot de overlast en de kosten."

Verduurzamen

Directeur Jonas van Stekelenburg van Maastricht Aachen Airport laat in een reactie weten doordrongen te zijn van de noodzaak om de luchtvaart te verduurzamen en de overlast te beperken. "De luchthaven werkt hier ook concreet aan."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!