Afhandeling Limburgse mijnschade: 'Niet als in Groningen'

Om gedupeerden van mijnschade tegemoet te komen is er vooral gekeken naar wat er elders fout ging. "Fouten die in Groningen zijn gemaakt, zullen we hier niet maken."
Dat stelde wethouder Casper Gelderblom (PvdA/PvdD/GroenLinks) van de gemeente Heerlen vrijdagavond in L1mburg Centraal.
Recht op schadevergoeding
Wethouder Gelderblom stond bij zijn aanstelling versteld van het ontbreken van een dergelijke regeling. "Er zijn in deze regio tienduizend huishoudens die recht hebben op zo'n vergoeding."
Groningse lessen
VVD-kamerlid Silvio Erkens wijst naar fouten die zijn gemaakt bij de schadevergoedingen in Groningen. Daar werden gedupeerden van de aardbevingen volgens Erkens van het kastje naar de muur gestuurd. "We willen dat de mensen in Limburg naar een plek gaan waar alle kennis zit, waar al het advies zit en waar mensen geholpen kunnen worden."
Limburgkamer
Gedupeerden die denken aanspraak te maken op een schadevergoeding kunnen zich melden bij de zogenoemde 'Limburgkamer'. "Die moet nog vorm krijgen", aldus Gelderblom. "Iedere aanvraag wordt beoordeeld door de Limburgkamer. Daar komen experts in te zitten die schades zullen beoordelen. Dat advies gaat naar de staatssecretaris die uiteindelijk goedkeuring zal verlenen."
Afhandeling
De grootste les die is geleerd van Groningen is dat mensen aan de hand moeten worden genomen. "We willen mensen echt ontzorgen. In het hele traject, dus ook in de afhandeling", aldus de wethouder. "Als je hier in aanmerking komt voor een tegemoetkoming word je gekoppeld aan een aannemer. Die taak hoeven bewoners niet op zich te nemen."
Kennisinstituut
Een nieuw instituut zal de gedupeerden uiteindelijk van de nodige informatie moeten voorzien. En dus ook koppelen aan die aannemers indien nodig. "Zo'n instituut hier vinden we erg belangrijk. Zo voorkom je dat mensen helemaal naar Den Haag moeten bijvoorbeeld."
De precieze startdatum van deze regeling is nog niet bekend. "Daar zullen we de laatste puntjes op de i moeten zetten."