Oorlog Israël: 'Je probeert er niet aan onderdoor te gaan'

Omar over de oorlog in Israël. © L1
Nu de situatie in de Gazastrook verder dreigt te escaleren door een op handen zijnde grondoorlog en de gedwongen evacuatie van meer dan 1 miljoen Palestijnen, neemt de verontwaardiging onder de Palestijnse gemeenschap toe. Zo ook bij Omar El Khader uit de gemeente Peel en Maas.
De geboren Vlaardinger heeft Palestijnse roots en woont inmiddels zeven jaar met zijn gezin in Peel en Maas.

Westelijke Jordaanoever

De Westelijke Jordaanoever kent hij van de vakanties bij zijn familie die daar woont. Het contact dat ze hebben, is spaarzaam. "Het gaat nauwelijks over de oorlog. Dat voelt ongemakkelijk en is ook beter voor de veiligheid van mijn familie. We weten wat daar gebeurt", legt hij uit.

Massamoord in slow-motion

Omar ziet met lede ogen de ellende en het leed in de Gazastrook aan. Ook hij veroordeelt de aanval van Hamas van vorige week. Maar hij kan niet begrijpen dat de wereld toekijkt hoe de Palestijnen massaal worden verdreven naar het zuiden van de Gazastrook. En de waarschijnlijk ontelbare doden die dat tot gevolg zal hebben. "Hoe het voor mij voelt? Het is alsof de wereld aan het kijken is naar een massamoord in slow-motion. De wereld kijkt toe."

Nieuws

De oorlog houdt hem de hele dag bezig. "Ik volg het nieuws vanaf dat ik wakker ben. De hele dag. En de beelden? Je probeert er vooral niet aan onder door te gaan", geeft hij toe.
"De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Amnestey International, mensen op het humane vlak en op het gezondheidsvlak spreken van een catastrofe en de wereld blijft toekijken. Het doet pijn de verschrikkingen te zien en het doet pijn om de wereld toe te zien kijken. Niemand grijpt in."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!