Mijnschade Limburg wordt ruimhartig aangepakt en vergoed

Er komt definitief een ruimhartige regeling voor de vergoeding van mijnschade aan woningen en andere panden in de Oostelijke- en Westelijke Mijnstreek.
Naar verwachting komen zo'n 10.000 huishoudens in aanmerking voor schadevergoeding.
Eisen ingewilligd
Dat bevestigt de Heerlense wethouder Casper Gelderblom (PvdA/PvdD/GroenLinks). "Al onze eisen voor een regeling zijn uiteindelijk ingewilligd", zegt Gelderblom. "We zetten de komende weken nog even de puntjes op de i en dan volgen eind oktober de handtekeningen." De regeling is er gekomen op initiatief van de tien mijngemeenten, de provincie Limburg en het Calamiteitenfonds Mijnschade Limburg.
Aannemelijkheid
Het Calamiteitenfonds Mijnschade Limburg bestond al langer, maar dat fonds was er voor de grotere schades. Nu komt er ook een fonds voor kleinere schades. "Heb je een scheur in de muur of loopt je vloer wat af, dan kun je nu ook geholpen worden", zegt Gelderblom. "En dat gebeurt op basis van aannemelijkheid. Met andere woorden geen ellenlange onderzoeken, maar als het aannemelijk is dat jouw schade door de mijnbouw komt, krijg je die schade vergoedt."
Aannemer gekoppeld
De schademeldingen en afhandelingen moeten straks allemaal gaan verlopen via het nieuw op te richten Instituut Mens, Milieu en Mijnbouw Limburg. "Daar kan iedereen terecht. En als wordt vastgesteld dat je recht hebt op vergoeding, koppelen zij een aannemer aan de particulier. Het is echt de bedoeling de mensen zoveel mogelijk gedoe uit handen te nemen en dit ruimhartig af te handelen."
Amendement
VVD-Tweede Kamerlid Silvio Erkens diende onlangs in Den Haag nog een amendement in om meer geld uit te trekken voor deze regeling. Het gaat dan om het geld voor de uitvoering van de regeling zoals het inrichten van het Instituut Mens, Milieu en Mijnbouw Limburg.
Open einde
"Voor de schade-uitkeringen zelf gaan we werken met een open einde", zegt wethouder Gelderblom. "We gaan zien wie zich allemaal gaan melden en wat het gaat kosten. En op enig moment wordt dan geëvalueerd of er nog veel geld bij moet in het fonds of niet."
Verzakkingen
De mijnen in Limburg gingen in de jaren zeventig van de vorige eeuw dicht. Tot 1994 is mijnwater weggepompt. Dat heeft begin deze eeuw geleid tot verzakkingen en andere problemen. de schade die als gevolg daarvan is ontstaan, zou nu voor iedereen vergoedt moeten gaan worden.
Groningen
"Het is heel erg laat, maar beter laat dan nooit", zegt Gelderblom. "Een ereschuld wordt ingelost. Ik denk dat we ook profiteren van de ervaringen in Groningen. Daar hebben ze veel ellende gehad met het vaststellen van schades. Dat gaan wij hier nu niet doen."
Onderzoek
Het Instituut Mens, Milieu en Mijnbouw Limburg blijft daarnaast een permanent kenniscentrum over mijnbouw. "Onderzoekers gaan zich daar bezig houden met de gevolgen van mijnbouw voor mens en milieu. De verwachting is dat de effecten van de sluitingen hier bijvoorbeeld nog tientallen jaren kunnen doorgaan", aldus Gelderblom.