Limburg volgend jaar gastprovincie viering Bevrijdingsdag

Archieffoto Bevrijdingsfestival Roermond. © ANP
Limburg is in 2024 de gastprovincie van de nationale viering van de bevrijding op 5 mei. De jaarlijkse viering wordt afgetrapt in de ECI Cultuurfabriek in Roermond.
Wie de 5 mei-lezing houdt, maakt het Nationaal Comité 4 en 5 mei in januari bekend. Dit jaar was dat Herman Van Rompuy. De voormalig voorzitter van de Europese Raad en oud-premier van België pleitte in zijn lezing in Zwolle voor democratie, vrede en menselijkheid.

Bevrijdingsvuur

Na de lezing, die wordt uitgezonden door de NOS, wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken op het ARLO-terrein in Roermond, aan de oevers van de Maas. Dat is het startsein voor alle bevrijdingsfestiviteiten in het hele land.

Eer

Gouverneur Emile Roemer vindt het een eer dat Limburg gastprovincie is. "De eerste stappen van de geallieerden op Nederlandse bodem waren destijds immers, in 1944, hier in Limburg. En nu, 80 jaar later, vieren we onze vrijheid, als provincie in het hart van Europa, met iedereen om ons heen."

Veteranenstad

Burgemeester Yolanda Hoogtanders van Roermond is trots. "Roermond is veteranenstad en kent een jarenlange traditie van herdenken en gedenken. Juist nu worden we weer met de neus op de feiten gedrukt. Het beschermen van de vrijheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid." De gemeente belooft er alles aan te doen er een gedenkwaardige Bevrijdingsdag van te maken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!