Bram (25) in Israël weigert terug te keren naar Maastricht

Bram Konings in Grofit © Bron: Bram Konings
Bram Konings kijkt met warme gevoelens terug op zijn geboorteplek Maastricht, maar peinst er niet over Israël te verlaten. Zelfs niet nadat een goede vriend al sneuvelde. "Ik ben Joods, dit ons Joodse land en er worden aanslagen gepleegd op mijn volk. Het is voor mij heel belangrijk dat ik hier blijf."
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken probeert momenteel mensen in Israël via hun Nederlandse paspoort te achterhalen om ze een terugvlucht te bieden. Toch loopt niet iedereen er warm voor om de oorlog in het land te ontlopen.

Kibboets

Bram Konings bijvoorbeeld. Hij komt oorspronkelijk uit Maastricht maar vertrok in 2021 naar Israël. Na twee maanden in Jeruzalem te hebben gewoond, verhuisde hij naar de kibboets Grofit in Zuid-Israël. De leefgemeenschap waar hij woont en werkt, wordt momenteel bewaakt. "Er staan Israëlische militairen aan de poort en er wordt constant gepatrouilleerd. Dat gebeurt vanaf de dadelplantage waar we werken tot aan de plekken waar we slapen."

Vriend gesneuveld

De uitgebroken oorlog heeft een grote impact binnen zijn commune merkt hij. "Iedereen kent wel iemand die gesneuveld is of gegijzend is genomen. Dat geldt ook voor mij. Een goede vriend van me is afgelopen zaterdag overleden aan het front. Andere vrienden vertrekken er nu juist naartoe. Daar maak ik me wel veel zorgen om."

Bijna tweehonderd Nederlanders werden woensdag met een vlucht van Defensie uit Tel Aviv opgehaald. Donderdag haalt opnieuw een vliegtuig van Defensie ongeveer tweehonderd Nederlanders in Israël op. Ook voor vrijdag staat een vlucht gepland.

Aanvankelijk zou de KLM de vlucht op donderdag uitvoeren. De maatschappij zag daar vanaf om veiligheidsredenen.

Antisemitisme

Acuut gevaar dreigt niet voor Bram aangezien ze midden in de woestijn een flink stuk zuidelijker van het oorlogsgebied af zitten. Toch is dat niet de voornaamste oorzaak van zijn blijven. "Voor mij persoonlijk is het heel belangrijk om te blijven. Ik ben Joods, dit is mijn land en dat wordt bedreigd en geïnfiltreerd. Maastricht is me heel lief; ik hou van Nederland, maar dit is mijn land. Mocht het ooit zover komen dat het antisemitisme weer oplaait in Europa - en ik zie dat het weer toeneemt - dan is dit onze enige veilige haven."

Raketten

Hij is zich bewust van zijn relatief veilige locatie en weet ook niet wat hij zou doen als het conflict zich voor zijn voeten zou afspelen. "Op het nieuws hier zag ik dat ongeveer alle terroristen nu uit het gebied rondom Gaza verdreven zijn. Al komt er nu ook dreiging vanuit Libanon door Hezbollah dat gebruik maakt van geavanceerdere wapensystemen. Hun raketten kunnen ons ook bereiken."
De plantage waar Bram werkt © Bram Konings
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!