Wordt een identiteitskaart straks vergoed na een transitie?

Het vernieuwen van een paspoort of identiteitskaart kost meer dan 70 euro. © iStock
Personen die een geslachtsverandering hebben ondergaan, moeten in alle Limburgse gemeenten zelf voor de kosten opdraaien als ze hun identiteitskaart, paspoort of rijbewijs laten vernieuwen.
Daar wil fractievoorzitter Mark Mülders (GroenLinks) van Maastricht verandering in brengen. Het is nu namelijk verplicht dat de documenten vervangen worden, maar hij hoopt dat Maastricht dat in de toekomst zelf gaat vergoeden.

'Emotioneel proces'

"Het ondergaan van een geslachtsverandering is een langdurig, ingewikkeld en intensief proces. Maar ook een heel persoonlijk en emotioneel proces. Onder transgender-, non-binaire en intersekse personen leeft vaak de behoefte om een geslachtsverandering te ondergaan, en om het geslacht dat zij ervaren ook zo bij de overheid te laten registreren", schrijft Mülders aan de gemeenteraad.

Eerste in Limburg

Hij vermoedt dat de gemeente het voorstel zal omarmen: "Het is natuurlijk wel uniek als het straks in Maastricht - als eerste in Limburg - kan. Zelf heb ik er een goed gevoel over, en kan ik me niet voorstellen dat Maastricht als regenbooggemeente het voorstel niet omarmt."
Mülders verwacht dat, mocht het initiatief worden aangenomen, er dan jaarlijks tussen de tien en twintig personen gebruik van zullen maken.

Verplichte kosten
Het is verplicht om na een geslachtsverandering ook je identiteitsbewijs en/of paspoort plus een eventueel rijbewijs te laten vernieuwen. Dat kan dan flink in de kosten lopen.

Zo betaalt iemand van 18 jaar en ouder voor alle drie de documenten samen 196,40 euro.

Rijbewijs: 48,15 euro
Identiteitskaart: 70,38 euro
Paspoort: 77,87 euro

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!