Kinderen zien fake news en gruwelijke beelden: 3 tips

Veel kinderen zien nepnieuws op social media © L1
Door de oorlog in het Midden-Oosten worden kinderen online geconfronteerd met fake news en gruwelijke beelden. Op veel social media-accounts wordt nepnieuws verspreid. Hoe leer je kinderen daar mee omgaan?
Op het Charlemagne College in Landgraaf krijgen jongeren les in mediawijsheid.

Nieuws op TikTok

Veel jongeren halen hun nieuws op social media en kijken amper nog naar traditionele nieuwskanalen, zoals 1Limburg of de NOS. In klas 4VWO op het Charlemagne College zeggen drie jongeren dat ze nog naar het nieuws kijken op tv, omdat hun ouders het hebben opstaan. "Dat is niet erg veel", zegt docent mediawijsheid Chris Wiesen. "Ik kan hier wel stellen dat sociale media het gangbare kanaal is om tot nieuws te komen."

Gevaar

Op sociale media kan je alles terugvinden, van recepten en reistips tot nieuws. Veel jongeren gebruiken de socials dan ook als hun vaste nieuwsbron. Maar dit is niet zonder gevaar, zegt Wiesen. Fake news en desinformatie sluipen snel tussen officiële nieuwsbronnen. "Iedereen kan namelijk een account aanmaken op sociale media", zegt een leerling uit klas 4VWO van Charlemagne College in Landgraaf. En via die accounts kunnen nepnieuws of gruwelijke beelden ongefilterd worden verspreid.

Positief verrast

Tijdens de lessen mediawijsheid leert de docent de jongeren kritische kijken naar de berichtgeving op de socials. Hij reikt de leerlingen ook nieuwe betrouwbare bronnen aan, zoals bekende journalisten of columnisten. "De maatschappij verandert en je wil hen zo goed mogelijk meedelen hoe je daarmee om moet gaan", zegt Wiesen. Hij merkt tijdens de lessen dat veel kinderen al kritisch naar de berichtgeving op social media kijken. "Ik ben positief verrast dat mijn leerlingen niet zomaar alles geloven wat ze zien. Misschien had ik ze onderschat, maar het stelt me wel gerust dat ze kijken of het nieuws van een betrouwbare bron komt."

Drie tips

Wiesen staat al 20 jaar voor de klas en merkt een belangrijke verandering op: "De aandachtspanne van leerlingen is een pak korter dan vroeger. Ze zijn wel op de hoogte van wat er speelt, maar kennen niet het hele verhaal. Ze zijn sneller afgeleid." Volgens de docent is het daarom ook belangrijk voor nieuwsmedia om de berichtgeving aan te passen aan de jongeren.
Maar hoe weet je nu of het nieuws dat je te zien krijgt betrouwbaar is? Docent Chris Wiesen en de vierdejaars komen samen tot deze drie aandachtspunten:

* Kijk of het account geverifieerd is (blauw vinkje)
* Een account met veel volgers is doorgaans meer betrouwbaar
* Wordt er aan bronvermelding gedaan? Als het kanaal vermeldt waar het nieuws vandaan komt, kan je er ook van uitgaan dat het een betrouwbare bron is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!