Half miljoen als smeermiddel voor probleemgezinnen Heerlen

De wijk Vrieheide in Heerlen-Noord © Bing Maps
De gemeente Heerlen wil hulpverleners die gezinnen met grote problemen bijstaan geld geven om buiten de gebaande paden te kunnen treden. Een Europese subsidie van een half miljoen euro is daarvoor beschikbaar.
Het nieuwe hulpverleningsprogramma met de naam Citicess is onderdeel van een Europees proefproject. Donderdagmiddag was de aftrap.

Harde Kern

In totaal zijn er zo'n 320 gezinnen die volgens de gemeente tot de harde kern van probleemgezinnen behoren. Het zijn gezinnen die te kampen hebben met verslaving, schulden, werkloosheid, huiselijk geweld, psychische problemen en crimineel gedrag. "We hebben hier één gezin dat de gemeente zo'n miljoen euro per jaar kost", vertelde wethouder Peter van Zutphen. "Dit project geeft extra middelen en instrumenten aan hulpverleners om daar verandering in te brengen. Het geld lossen we wel op in de begroting."

Zakgeld

"De zorg voor deze gezinnen is dicht-geprotocolliseerd", vertelt projectleider Ton Smeets. "Met dit geld kunnen we van regels afwijken. Regels die belemmerd werken. Het geld is beschikbaar voor de gezinscoaches van JENS, Veiligheidshuis en Standby. Zij kunnen het als smeermiddel gebruiken in een gezin om iets te doen wat nu niet mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe fiets voor iemand die na lange tijd weer aan het werk gaat maar geen vervoer heeft, of voor een rit naar het milieupark." Nu moeten zulke bedragen nog op allerlei plekken worden afgestempeld, straks beslist de gezinscoach of die uitgave nodig is.

Losse instanties

Het streven is om de leefsituatie in de buurt te verbeteren, het pad naar criminaliteit minder aantrekkelijk te maken en de kansen voor kinderen te vergroten. Het project betekent een aanpak die specifiek is gericht voor een gezin.

Druppel

Een kritische noot kwam donderdagmiddag van twee zorgverleners van de gemeente Heerlen. Zij vertelden dat ze met zijn tienen elk 40 gezinnen als case load hebben. Dit project biedt iets extra's voor slechts 40 gezinnen binnen de 'harde kern' van de 320 gezinnen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!