Sluiting foliefabriek dreigt: 140 banen op de tocht

Protest bij foliefabriek Jindal Films in Kerkrade © Orange Media
Het personeel van Jindal Films in Kerkrade voert actie voor een sociaal plan, nu de fabriek wordt bedreigd met sluiting.
Aan het hek van het bedrijf waar verpakkingsfolie wordt gemaakt hangen spandoeken, bij de poort staan houten kruizen. Bij de vestiging in Kerkrade werken een kleine 140 mensen.

Netjes afhandelen

Volgens vakbondsbestuurder Paul Smink van FNV Procestechniek is de onvrede groot omdat de directie geen open kaart speelt en zelfs ontkent dat het de poorten gaat sluiten. "Het bedrijf draait een miljoen verlies per maand, dat de fabriek in Kerkrade verdwijnt lijkt een kwestie van tijd", zegt hij. "Wat wij als vakbond vragen is om dit netjes af te handelen. Zorg voor een sociaal plan zodat het personeel weet waar het aan toe is, en dat ze op zoek kunnen naar een nieuwe baan."

Kort geding

De ondernemingsraad eist in een kort geding duidelijkheid van de directie. "Wij willen niet weten óf, maar wanneer de fabriek sluit", zegt OR-voorzitter Marco Sijstermanns. "Onze productielijnen zijn al zo oud dat ze óf een grote update moeten krijgen, óf dat we moeten sluiten. We hebben nog een jaar of twee, dan is het sowieso voorbij." De ondernemingsraad wil dat het bedrijf zo snel mogelijk een adviesaanvraag indient, zodat er overlegd kan worden.
Bij de poort van het bedrijf staan houten kruizen © Orange Media

Ultimatum

Behalve het kort geding door de OR, ligt er ook een brief van de vakbonden op tafel. Reageert het bedrijf hier niet op, dan dreigen er verdere acties. "Op 23 oktober willen we antwoord, anders komt er een ultimatum en dreigen we het werk neer te leggen", zegt Smink.
Bij Jindal Films was donderdagmiddag niemand beschikbaar voor een reactie.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!