Veel zwaardere straffen voor burenmoord Maastricht bij hof

Reconstructie van de moord in Maastricht © L1 (Frank Moonen)
De twee mannen die in 2020 verantwoordelijk waren voor de dood van Maastrichtenaar John Vleugels (47), zijn in hoger beroep tot veel hogere straffen veroordeeld.
Beide mannen kregen wegens doodslag 12 jaar cel.

Vier keer zo lang

Vooral voor Wim K. (50) is de uitspraak een domper. Hij kreeg eerder bij de rechtbank in Maastricht drie jaar cel, omdat de rechters vonden dat er sprake was van mishandeling met de dood tot gevolg. Daardoor viel de straf veel lager uit. Het hof vond doodslag wel bewezen en ging mee met de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Ook voor medeverdachte Richard S. (27) viel de straf een stuk hoger uit. Hij kreeg eerder negen jaar cel, nu 12 jaar.

Gelijk aandeel

Het hof vindt, in tegenstelling tot de rechtbank, dat beide mannen evenveel aandeel hebben in de dood van Vleugels. Het slachtoffer woonde aan de Roserije in Maastricht toen hij op 27 juni 2020 in zijn eigen woning werd aangevallen door buurman Richard. Die werkte hem naar de grond en schopte meermaals op de man in. Het slachtoffer overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Leeggeroofd

Na de fatale mishandeling is de woning van het slachtoffer leeggeroofd. Zo werden de computer, televisie en portemonnee van het slachtoffer gestolen. Wim, een bekende van Richard, zou hem geholpen hebben. Op de bewuste dag kwamen beiden terug van een feestje. Tijdens een afzakkertje bij Richard thuis, passeerde de buurman. Een cocktail van alcohol en drugs zette Richard aan om hem te volgen tot in zijn woning. Over wat daar exact gebeurde, verschillen de verklaringen.

Pedofiel

Later werd op de plaats delict een reconstructie gehouden om te onderzoeken wat er nu exact is gebeurd. Ook werden beide mannen afgeluisterd. Richard leefde al langere tijd in onmin met zijn buurman; hij stelde dat John een pedofiel was en vertelde meerdere buren dat hij hem een lesje zou leren. Volgens de versie van Richard heeft ook zijn vriend Wim trappen uitgedeeld. Dit is altijd ontkend door Wim, die de schuld bij Richard legt. Toch acht het hof bewezen dat beide mannen schuldig zijn. Wie daarbij de fatale trappen heeft toegediend, doet er volgens het hof niet toe.
Peer Szymkowiak, advocaat van Wim K., zegt dat zijn cliënt geen geweld heeft gebruikt. Hij gaat in cassatie tegen de uitspraak van het hof.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!