Dit is de beste vlaaienbakker van 2023

Het team van Vries Brood- en Banketbakkerij. © L1
De beste vlaaienbakker van Limburg is bekend. Dit jaar is Vries Brood- en Banketbakkerij uit Weert met de eretitel aan de haal gegaan.
De jaarlijkse competitie tussen bakkers om de beste vlaai af te leveren werd ook dit jaar weer gehouden. Samen met juryvoorzitter Marcel Roubroeks ging L1-verslaggever Henk Hover de winnaar verrassen.

Serieuze zaak

Dinsdagmiddag zijn alle vlaaien beoordeeld op onderdelen als bak-aard en korstkleur, bodem en vulling en natuurlijk ook aroma en smaak. De drie keurmeesters bekijken of de vlaaien wel voldoende ovenwerking hebben gehad, of de bodem gelijkmatig is, en daarbij niet te dik of te dun. Zit er voldoende vulling op de vlaaien, is de vlaai goed gaar, zijn de kruimels goed verdeeld? Natuurlijk is ook de smaak van groot belang. Voorzichtig worden er kleine hapjes geproefd.
De vlaaien zijn vooraf doorgesneden en gefotografeerd zodat er eventueel naderhand nog over nagepraat kan worden met de deelnemers. Het keuren is een serieuze zaak waarbij de keuringscriteria stap voor stap worden nagelopen en beoordeeld. De punten worden ingevuld op een beoordelingsformulier en bij elkaar opgeteld. De vlaaien met de hoogste puntenaantallen worden alvast op een tafeltje bij elkaar gezet

Gemiddelde

De winnaar van de wedstrijd is de bakker die het hoogste gemiddelde scoort over beide vlaaien. Soms is er ook overleg. Dat gaat dan over de kwaliteit van het gebruikte deeg, samenstelling van de vulling en toegevoegde aroma’s aan de kruimels. Het komt allemaal heel nauw. Bij het optellen van de punten blijkt de winnaar overduidelijk, maar bij een gelijke stand in de lagere regionen worden de vlaaien nog eens extra kritisch door de keurmeesters tegen het licht gehouden. De baksels komen voor een tweede keer naast elkaar op de keuringstafel en worden nog eens door de drie keurmeesters in detail met elkaar vergeleken.
Bekijk op L1.nl een interview met eigenaar Hans Vries.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!