Donorgesprek: 'Wat weet je eigenlijk van elkaar?'

Informatiefolders bij de donorgesprekstand in het MUMC+ ziekenhuis in Maastricht. © L1 (Peter Beeker)
Het is goed om met je familieleden te praten over hoe je in het donorregister staat. "Dat voorkomt pijnlijke momenten als het eenmaal zover is", zegt Anouk Banken, Orgaan Donatie Coördinator in het academisch ziekenhuis in Maastricht (MUMC+).
In alle Limburgse ziekenhuizen kom je Anouk Banken tegen deze week. Bij een stand probeert ze 'het gesprek' aan te gaan met passanten. "Het is een persoonlijke keus of je na je overlijden wel of geen donor wilt zijn. Het is wel goed als je geliefden en naasten weten wat je wilt."

Goed nieuws

De Week van het Donorgesprek valt Anouk Banken allesbehalve tegen tot nu toe. "Best veel mensen die we aanspreken, hebben hun keuze thuis besproken. Dat is goed nieuws. Ik heb dat zelf ook gedaan in mijn eigen gezin."

Persoonlijk

Sinds juli 2020 staat iedereen van 18 jaar en ouder geregistreerd in het donorregister. In het register kun je je wens uitspreken. Wel of geen donor worden of de beslissing aan iemand anders laten, is ieders persoonlijke keuze. Als je geen voorkeur opgeeft in het register, dan valt je automatisch onder "geen bezwaar".

Verdriet

"Wat je niet wilt, is dat nabestaanden verrast worden met een vraag of mededeling van een arts over het donorschap. Dat moet je van elkaar al weten. Ik heb het wel eens meegemaakt dat zo'n gesprek tot extra verdriet of onderlinge discussies leidt. Dat kun je dus voorkomen", zegt Anouk Banken. "Het aantal mensen dat wacht op een donororgaan, schommelt al jaren vrij constant tussen de 1000 en 1200 patiënten. Dat lijkt te overzien, maar de realiteit is dat deze lijst alleen slinkt als er mensen overlijden."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!