In ontwikkeling: slimme ramen die zich aanpassen aan warmte

Slimme ramen op de Brightlands Campus die in Geleen ontwikkeld worden © L1 (Achille Prick)
Ramen die zelf bepalen wanneer ze zonnewarmte binnen laten of wanneer ze die juist moeten tegenhouden. TNO heeft deze ramen op de Brightlands Campus in Geleen ontwikkeld.
Hierdoor kan de C02-uitstoot verder omlaag.

Vanadium dioxide

Op het oog zie je weinig aan de slimme ramen. Maar het glas is bewerkt met een laag waarin vanadium dioxide zit. En die stof maakt de ramen als het ware gevoelig voor warmte. "Is de zonnewarmte lager dan 20 graden dan laat het raam meer zonnewarmte binnen", zegt hoofdonderzoeker Roberto Habets van TNO. "En als het kouder wordt buiten, dan sluit het raam zich als het ware waardoor er meer warmte juist binnen blijft."

Reageert vanzelf

Maar daar zie je niets van. "Nee, het raam laat evenveel licht binnen", zegt Habets. "Dat is het mooie van deze vinding. Je hebt er ook geen stroom voor nodig en je hoeft er zelf niets voor te doen. Het raam reageert helemaal vanzelf op de omstandigheden en past zich aan."

Besparing

Met het slimme raam kan een huishouden straks een aardig cent besparen. "Als er ook een airco wordt gebruikt, levert dit al snel een besparing op van zo'n 500 euro", zegt Buskens. "Dat betekent een Co2-uitstoot van 400 kilo. Dat lijkt ons zeker de moeite. We verwachten dat de ramen zich in vijf tot zeven jaar laten terugverdienen."

Productielijn

Op het Brightlands Material Center in Geleen heeft TNO nu een opstelling gemaakt van een productielijn. "Om te laten zien hoe je ze kunt produceren", zegt Pascal Buskens, eveneens hoofdonderzoeker bij TNO. "Wij gaan ze zelf niet produceren, dat moeten commerciële fabrikanten straks gaan doen. We denken dat ze vanaf 2025 op de markt zullen zijn."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!