Extreem hoge bieraccijns: 'Klap in gezicht bierliefhebber'

Bier van de tap. © iStock
Het kabinet wil de accijnzen op bier flink verhogen. Bierbrouwerijen zijn daar fel op tegen. Directeur Jan Paul Rutten van Gulpener spreekt van een 'onacceptabele verhoging' en Paul Joosten, directeur van Lindeboom, noemt het "een klap in het gezicht voor bierliefhebbers".
Bierbrouwerijen zijn fel tegen de flinke accijnsverhoging en startten daarom ruim een week geleden een petitie. Die is inmiddels al ruim 42.000 keer ondertekend.

Accijns verhogen

Op Prinsjesdag presenteerde het demissionair kabinet een voorstel voor een extra accijnsverhoging op bier als onderdeel van het Belastingplan 2024. Het gaat om een verhoging van de accijns met 16,2 procent. Maar dat is niet het hele verhaal, stelt directeur Jan Paul Rutten van Gulpener. "Dat komt bovenop de verandering van het accijnssysteem. Daar zat ook al een accijnsverhoging in." Dat nieuwe systeem moet op 1 januari ingevoerd worden.
Directeur Jan Paul Rutten van Gulpener. © Gulpener

Alcoholpercentage

Bij het bepalen van de hoogte van de accijns wordt ook gelet op de hoeveelheid alcohol die in een biertje zit. De accijns op een glas tripelbier (met een alcoholpercentage tot zo'n 9,5 procent) ligt daardoor hoger dan de belasting op een glas pils (met zo'n 5 procent alcohol). "Daardoor loopt de accijnsverhoging voor diverse bieren op tot meer dan 50 procent", stelt Joosten van Lindeboom.

Doorberekenen

De bierbrouwerijen kunnen niet anders dan de kosten doorberekenen aan de horeca en retailafnemers. "We hebben berekend dat we ongeveer zo'n 25 procent meer accijns moeten afdragen", rekent Jan Paul Rutten van Gulpener voor. "Waar we nu jaarlijks grofweg zo'n 3,5 miljoen euro aan accijns betalen, gaat dat met deze verhoging 4,5 miljoen euro worden. Dat is ongelooflijk veel meer."

Harde klap

Niet alleen de consument wordt daardoor geraakt in zijn of haar portemonnee, maar ook de horeca en de brouwerijen die het al zwaar hebben, krijgen opnieuw harde klappen. "De branche is de afgelopen jaren al enorm geraakt. Door corona is de horeca in twee jaar tijd in totaal zo'n 12 maanden dicht geweest. Die klap is de branche nog niet te boven, de markt is nog niet hersteld", weet Rutten. "En ze kampen nu ook met hoge energiekosten en personele uitdagingen. Die verhoging nu is absoluut niet te begrijpen."
De horeca was vanwege de coronapandemie maanden dicht. © ANP

België en Duitsland

Bovendien wordt het in de grensstreek voor consumenten steeds aantrekkelijker om het bier dan maar in België of Duitsland te halen. "Op dit moment betaal je voor een Pilsener in België al 58 procent minder accijns. We betalen hier zelfs drie keer zo veel als in Duitsland. Als de plannen van het demissionair kabinet doorgaan, zal dit verder stijgen. En al helemaal voor speciaalbier", weet Joosten.

Petitie ondertekenen

De petitie die brancheorganisaties Nederlandse Brouwers en CRAFT hebben opgesteld, is in een week tijd inmiddels al ruim 40.000 keer ondertekend. Ook Gulpener en Lindeboom ondersteunen de petitie. "We nodigen iedereen dan ook van harte uit hieraan deel te nemen", roept Paul Joosten op. "Deze betutteling en verdere scheefgroei met onze oosterburen moet gestopt worden. Laat het bier van hier, dat met alle tijd en trots door de brouwers wordt gebrouwen, een verbinder van de maatschappij zijn en vooral blijven. Laat de Nederlandse biercultuur in leven!" besluit hij.
De branche wil de petitie 'Voorkom Extra Bierbelasting' op 17 oktober aan de Tweede Kamer aanbieden. De brouwers verwachten dat er de komende dagen nog meer handtekeningen bij zullen komen.
Vooral speciaalbier wordt dankzij het nieuwe accijnssysteem fors duurder. © iStock
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!