Zes jaar cel voor man (19) uit Kerkrade in verkrachtingszaak

De rechtbank in Maastricht. © L1
Een 19-jarige Kerkradenaar moet zes jaar de cel in wegens ontucht en verkrachting van minderjarige jongens. Hij maakte vijf slachtoffers. Ook heeft de rechtbank hem tbs met dwangverpleging opgelegd.
Justitie eiste eerder acht jaar cel tegen deze Justin K.

Fysieke en mentale dwang

Volgens de rechtbank heeft K. tegen de wil van de slachtoffers in gehandeld met zowel fysieke en mentale dwang. De slachtoffers hebben door de incidenten psychisch letsel opgelopen. Een van de slachtoffers heeft er ook chronische klachten aan overgehouden.
De rechtbank acht bewezen dat hij in 2021 en 2022 vier minderjarige jongens, de jongste was 15 jaar, heeft verkracht en met een vijfde jongen ontucht heeft gepleegd. De slachtoffers komen allemaal uit Kerkrade en omgeving. Nadat in september vorig jaar een van de slachtoffers naar de politie stapte, kwam de zaak aan het rollen. De verdachte werd aangehouden en zit sindsdien vast.
K. wordt ook veroordeeld voor het maken van kinderporno. Van de seksuele handelingen werden foto's en video's op zijn mobiele telefoon gevonden.

Achter gesloten deuren

De rechtszaak werd eerder achter gesloten deuren gevoerd, omdat de verdachte nog minderjarig was toen hij een van de verkrachtingen pleegde. In een geval gaf hij toe dat hij een jongen had verkracht, maar de andere keren dat hij seks met ze had zou dat met wederzijdse instemming zijn gebeurd. Volgens zijn advocaat Raimon Maessen is K. een jongen met een problematisch verleden en wil hij al heel lang behandeld worden. School heeft hij nooit afgemaakt en sinds een aantal jaar woont hij met zijn moeder in Kerkrade, nadat hij ook al woonde op enkele andere plekken in Parkstad. Hij vertrok op zijn zevende uit zijn geboortestad Amstelveen.

Schadevergoedingen

Naast de straf kende de rechtbank de slachtoffers ook schadevergoedingen toe. Hoeveel is nog niet bekend.

Reacties

Advocaat Kasper Regter, die drie slachtoffers bijstaat, toonde zich tevreden met de uitspraak. 'Hij wordt in een gedwongen setting behandeld en dat is echt noodzaak," reageerde Regter. De advocaat van Justin K. kondigde hoger beroep aan. "We hoopten dat hij meteen behandeld kon worden, maar nu zal hij eerst nog een celstraf van enkele jaren moeten uitzitten, daar heeft eigenlijk niemand wat aan," aldus Maessen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!