Ali helpt aardbevingsslachtoffers Afghanistan vanuit Heerlen

De Limburgs-Afghaanse stichting SCAN is een hulpactie gestart na de aardbeving in Afghanistan dit weekend die duizenden mensen het leven kostte en nog veel meer inwoners dakloos maakte.
Voorzitter van de stichting, Ali Daliry, kan de beelden van het getroffen gebied moeilijk bekijken, bekent hij. Hij komt zelf uit de stad Herat, zo’n 50 kilometer van het zwaarst getroffen gebied.
Afstand nemen
"Ik ken de regio goed. Als ik lang kijk dan ben ik meteen daar en voel ik het leed van de mensen die er wonen", zegt Daliry. Hij moet hier in Limburg af en toe een beetje afstand nemen om zichzelf in bescherming te nemen, vertelt hij. Maar toen hij het nieuws vernam dit weekend, schoot hij wel meteen in de actiestand.
Geld nodig
"We zijn meteen begonnen met een rekening open te stellen. Met geld kun je het snelst hulp bieden." Transport van goederen is heel lastig naar Afghanistan nu. Daarom wordt onder Limburgse Afghanen en andere mensen die hulp willen bieden, gevraagd om geld te doneren. "Daar kunnen we tenten van kopen en levensmiddelen", stelt Daliry.
1300 huizen verwoest
Hij heeft veel contact met mensen in de regio. Hulp komt door de jarenlange oorlog en een regime dat totaal niet is ingericht op dit soort rampen, moeilijk op gang. Via WhatsApp kan hij wel goed contact leggen met mensen ter plekke. En omdat de stichting al meer dan twintig jaar hulp biedt aan wederopbouwprojecten, kent hij de weg. "Alles wat wij inzamelen, komt goed terecht. Er is behoefte aan bijna alles. Meer dan 1300 huizen zijn verwoest en mensen die wel nog een huis hebben, durven er vaak niet meer te verblijven omdat er nog steeds gevaar is."
Duizenden doden
"Volgens de laatste cijfers die ik gehoord heb, zijn er nu al 5.000 slachtoffers gevallen. Maar ik denk dat dat er nog veel meer worden omdat de informatievoorziening in Afghanistan niet zo goed geregeld is." Vanuit Heerlen kan Daliry alleen maar hopen dat verdere naschokken of nieuwe bevingen uitblijven.
De inzamelingsactie van SCAN heeft tot nu toe een paar duizend euro opgeleverd.