Wesly: 'Nu vluchten uit Israël voelt voor hen als verraad'

Veel familieleden van Wesly blijven op dit moment in Israël. © L1 (Maarten Bastiaens)
Maastrichtenaar Benoit Wesly heeft verschillende familieleden die op dit moment in Israël verblijven tijdens het gewapend conflict. Ondanks verwoede pogingen om ze terug naar Nederland te halen, blijven ze daar. "Nu vluchten voelt voor hen als verraad."
De 78-jarige Benoit Wesly is honorair-consul van Israël vanuit zijn kantoor in Maastricht.

Teletekst

Hij begon zijn zaterdagochtend als iedere andere. "Mijn wekker ging om 7:00 uur en ik wilde me nog een keer omdraaien, maar daarvoor lees ik eerst altijd teletekst. Daar las ik over de aanvallen en ik was direct wakker."

Verraad

Een flink deel van zijn familie verblijft momenteel in Tel Aviv. "Mijn vrouw woont deels in Tel Aviv en mijn zoon woont daar vast met zijn vrouw en kind", vertelt Wesly. "Ik vraag ze bijna dagelijks om naar Nederland te komen. Maar dat willen ze niet, dat voelt voor hen als verraad. Ze kunnen Israël nu niet verlaten."

Raketinslag

En dus nemen de zorgen voor Wesly alsmaar toe. Hoewel hij dagelijks contact houdt en het naar omstandigheden goed gaat, lijkt het gevaar dichter bij te komen. "Mijn zus woont ook in Israël en die vertelde me vanochtend nog dat er niet ver van haar woning af een raket was ingeslagen. Er vliegen continu raketten over. Dan maak je je toch flink zorgen", geeft hij eerlijk toe. "Ze zijn down, depressief. Het is oorlog. Maar terug naar Nederland komen ze nog niet."

Geweldloos

De aanval op Israël heeft volgens Wesly veel gelijkenissen met een aanval 50 jaar geleden. Toen was Israël ook al op een feestdag, Jom Kippoer, het doelwit van een aanval van Hamas. Afgelopen zaterdag was het ook een feestdag, Simchat Thora. De dag waarop Israëli's vieren dat God hen wetten schonk. "Onbegrijpelijk. Israël staat wereldwijd bekend om het feit dat ze de meest vooraanstaande technieken hebben op het gebied van inlichtingendiensten. Maar ze laten zich compleet verrassen. De staat Israël bestaat dit jaar 75 jaar, maar het is nog nooit gelukt om lange tijd geweldloos te blijven."
Hoop in een snelle afloop van het geweld in de Gazastrook, heeft Wesly nog altijd. "Maar je wordt ook wat realistischer op mijn leeftijd. En er overheerst nu meer realisme dan hoop."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!