Oorlog Israël-Hamas: vlag halfstok in Venlo en Roermond

De Israëlische vlag wappert. © ANP
De gemeenten Venlo en Roermond gaan hun eigen stadsvlaggen halfstok hangen als blijk van medeleven met de slachtoffers in Israël en Palestijnse gebieden. Sittard-Geleen heeft besloten om geen Israëlische vlag te hijsen of de eigen vlag halfstok te hangen.
Dat melden ze na vragen van L1 aan de vijf grootste gemeenten van Limburg.

Provincie

De provincie Limburg neemt dinsdag een besluit, zo heeft een woordvoerder laten weten na vragen van L1. Provincies en gemeenten mogen zelf beslissen of ze de vlag hijsen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Algemene Zaken, het departement van demissionair premier Mark Rutte, gaat het niet om een vlaginstructie. Op het Binnenhof werd de Israëlische vlag maandagochtend ook gehesen.

Venlo

De gemeente Venlo besloot per direct maandagmiddag de Venlose vlag halfstok te hangen. Dat laat burgemeester Antoin Scholten op zijn Facebook pagina weten. "Het terroristische geweld van Hamas raakt velen met mij; onschuldige burgers zijn op wrede wijze slachtoffer geworden van het excessieve geweld. Onze gedachten gaan uit naar de Israëlische bevolking, de onschuldige Palestijnse slachtoffers en een ieder die naasten heeft in het getroffen gebied", schrijft Scholten.

Roermond

Ook de gemeente Roermond hangt op maandag en dinsdag de Roermondse vlag halfstok om zo medeleven te betuigen met alle slachtoffers die zijn gevallen bij het conflict in Israël en Gaza de afgelopen dagen.Burgemeester Hoogtanders laat in een reactie weten: "We willen op deze manier ons respect uiten voor het menselijk leed dat amper is te overzien. Ook wil het college laten zien dat het meeleeft met de Roermondenaren die in onzekerheid verkeren over familie en vrienden in dit gebied. Onze gedachten gaan uit naar allen die hierdoor geraakt worden."
De gemeente Roermond hangt de vlag halfstok. © gemeente Roermond

Sittard-Geleen

De gemeente Sittard-Geleen laat in een reactie weten voorlopig nog geen Israëlische vlag te hijsen of de eigen vlag halfstok te hangen. Volgens een woordvoerster is het besluit genomen omdat in Sittard-Geleen geen grote Israëlische gemeenschap is. "Dat is anders dan bijvoorbeeld onlangs met de aardbeving in Marokko toen we wel de Marokkaanse vlag hebben laten wapperen vanwege de grote Marokkaanse gemeenschap in onze gemeente."

Aanval

Israël werd zaterdagochtend aangevallen door de Palestijnse groep Hamas en reageerde daarop met aanvallen op de Gazastrook. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei direct dat zijn land in oorlog is. Aan beide kanten zijn inmiddels al honderden doden gevallen.

L1 heeft ook de gemeente Maastricht en de gemeente Heerlen om een reactie gevraagd. Beide gemeenten nemen dinsdag een besluit.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!