Limburgse waterzuivering vraagt om forse investeringen

De nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Weert. © Weert de Gekste
Er komt steeds meer rioolwater dat gezuiverd moet worden en bij die zuivering moet worden voldaan aan steeds hogere eisen. De bestaande zuiveringsinstallaties moeten daarom grondig worden aangepast of vervangen.
Bestuurder Marc Breugelmans van het Waterschap Limburg stelt dat er daarom werk aan de winkel is voor de 17 Limburgse zuiveringsinstallaties.

Voorbij technische levensduur

De meeste van die installaties zijn inmiddels zo’n 50 jaar oud. Een deel is al ruim voorbij de technische levensduur. “Deze installaties zijn vanaf de jaren 60 en 70 door het Rijk neergezet en later overgedragen aan zuiveringsinstanties of waterschappen. Maar er is tussentijds geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat er een einde zou komen aan de bruikbaarheid van die installaties", stelt Breugelmans.

Medicijnresten filteren

Toch is dat nu juist wat er aan de hand is. Met de bestaande installaties kan moeilijk worden voldaan aan toekomstige eisen. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwste bepaling dat in 2040 medicijnresten uit het rioolwater moeten worden gehaald. Dat vergt een nieuwe techniek van zuiveren.

Modulaire installatie

“In Weert hebben we inmiddels een installatie van de toekomst”, schets Breugelmans. “We gaan daar heel anders te werk. De zuivering is daar modulair opgebouwd. Zie het als een soort van containers waarin de zuivering plaatsvindt. Iedere zuiveringsstap vindt plaats in een nieuwe container. Je kunt daar naar wens modules - dus een nieuwe container - aan toevoegen. Dit maakt dat ook toekomstige zuiveringsstappen kunnen worden toegevoegd."

Meer dan dubbel zoveel investeren

Dat vraagt dit dus ook om forse investeringen. Tot nu was er jaarlijks 30 miljoen euro beschikbaar voor investeringen in de zuivering. De komende jaren wordt dat nu opgehoogd tot 75 miljoen. Voor die extra investeringen moet het waterschap geld lenen en de kosten daarvoor worden vervolgens doorberekend aan de burgers.

Kwart omhoog

De kosten gaan nu met bijna een kwart omhoog. Toch zegt Breugelmans dat Limburgers daarmee nog gunstig uit zijn in vergelijking met sommige andere Nederlanders. "Ik ken waterschappen waar het al om meer dan 40 procent gaat."

Zelf bijdragen

Inwoners kunnen daarnaast ook zelf bijdragen aan minder kosten. "Wij zitten als zuivering aan het einde van een lijn. Wij krijgen het rioolwater binnen van alle inwoners en bedrijvens. Iedereen loost wel iets. Als we dat beperken, dan scheelt dat een heleboel in wat wij moeten opruimen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!