Wetenschappelijke instellingen open voor publiek

Archieffoto van de bouw van een prototype van de Einstein Telescoop © ANP
Kinderen en volwassenen kunnen zich twee dagen lang storten op de wetenschap. Het is zaterdag en zondag weer het Weekend van de Wetenschap.
Meer dan driehonderd locaties in het hele land doen daaraan mee. In Limburg kun je op enkele plekken terecht. Het thema is 'Hoe werkt het?'

Einstein Telescoop

Bezoekers kunnen in Maastricht bijvoorbeeld meer leren over de Einstein Telescoop. Dat is een grote detector van zwaartekrachtgolven die Nederland, Duitsland en België samen onder de Limburgse heuvels willen bouwen.
De Universiteit Maastricht laat bezoekers kennis maken met robots en het zelf opwekken van energie tijdens de Science Fair. In het Centre Céramique kun je bovendien meer leren over hoe een archeoloog werkt en achter de schermen duiken van de bibliotheek.

Limburgse locaties

In Heerlen vertellen drie hoogleraren van de Open Universiteit over de huiswerkmachine ChatGPT, innovatie en de macht van Big Tech. En in Stein kunnen bezoekers, die zich vooraf hebben opgegeven, meedoen aan een grindexcursie.
In Venlo kun je meer leren over de wereld van hackers en geven wetenschappers in het theater college over de wetenschap.

Hoe nieuwsgierig ben jij?

Het weekend wordt zaterdagochtend afgetrapt door demissionair wetenschapsminister Robbert Dijkgraaf. Tiktokker Koen van der Jagt (@feitjedagelijks), neurowetenschapper Kayla Green en bioloog Mátyás Bittenbinder zijn de ambassadeurs.
Daarnaast wordt voor elk jaar een onderzoek uitgevoerd tijdens het weekeinde. Dit jaar is het onderwerp "Hoe nieuwsgierig ben jij?" Proefpersonen krijgen filmpjes te zien en moeten daarna vragen beantwoorden. De onderzoekers zijn nieuwsgierig naar wat nieuwsgierigheid precies is en hoe die verschilt tussen mensen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!