Delftsblauwe miniatuurversie van station Valkenburg

Het station van Valkenburg heeft een Delftsblauwe miniatuurversie. © KLM
Het station van Valkenburg heeft een Delftsblauwe miniatuurversie gekregen. Elk jaar komt KLM met een miniversie van een gebouw met een bijzondere geschiedenis. Dit jaar heeft de luchtvaartmaatschappij gekozen voor het Valkenburgse station.
Marjan Rintel, president-directeur van KLM, heeft vrijdag het eerste huisje aan burgemeester Daan Prevoo overhandigd. "Ik word er heel erg vrolijk van dat Valkenburg aan de Geul met het markante mergelstenen treinstation nu onderdeel uitmaakt van deze prachtige Delftsblauwe KLM-collectie", reageert de burgemeester.

Traditie

KLM reikt sinds de jaren vijftig Delftsblauwe huisjes, gevuld met jenever - uit aan World Business Class-passagiers tijdens intercontinentale vluchten. De huisjes zijn miniatuurversies van gebouwen in Nederland en daarbuiten met een bijzondere geschiedenis en zijn uitgegroeid tot gewilde verzamelobjecten. Sinds 1994 loopt het aantal huisjes synchroon met de verjaardag van KLM. Zo komt er elk jaar op 7 oktober een nieuwe minihuisje bij.

Kasteelachtig

Het kasteelachtige stationsgebouw werd door de architect Jacob Enschedé ontworpen in de stijl van de vroege Engelse neogotiek en is opgetrokken uit Limburgs mergel. Het gebouw heeft hoektorens en kantelen, geheel in lijn met de kuuroorden voor welgestelden waarmee Valkenburg bekend werd. Op 23 oktober 1853 - bijna 170 jaar geleden - werd het in gebruik genomen.

Derde Limburgse miniatuurhuisje

Het stationsgebouw in Valkenburg aan de Geul is het derde Limburgse gebouw dat door KLM als een huisje wordt aangeboden. In 2001 werd een miniatuurversie van het Maastrichtse Huys op de Jeker geïntroduceerd. Twee jaar later werd Taverne De Oude Munt in Weert daar aan toegevoegd.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!