OLS 2024 kan in Nederweert alleen doorgaan met kogelvangers

Kogelvangers tijdens een schuttersfeest © L1
De winnaar van het Oud Limburgs Schuttersfeest, schutterij Sint Antonius Nederweert, kan volgend jaar alleen maar het OLS organiseren als er geschoten wordt op kogelvangers.
Reden daarvoor is dat er volgens de organisatie geen adequate plek is binnen de dorpskern voor het zogeheten schootsveld. Dat is het gebied waar de geschoten loden kogels neervallen en vervolgens weer verzameld worden.

Buitengebied geen optie

"Zo'n groot gebied is niet voorhanden in de Nederweertse dorpskern", zegt een woordvoerder van Sint Antonius. "Het buitengebied is geen optie, omdat de optocht in aanloop naar het evenement door het dorp voert. Die kunnen we vervolgens geen vijf kilometer laten lopen naar de plek van het schieten."

Stemmen

Over de mogelijke aanpassing wordt zaterdag gestemd tijdens de najaarsvergadering van de OLS-Federatie zaterdag in Baexem. Mocht zaterdag een meerderheid tegen stemmen, dan moet er een andere oplossing gezocht worden.

Loden kogels

Tijdens het Oud Limburgs Schuttersfeest, dat bestaat sinds 1876, is er nog nooit op kogelvangers geschoten. De loden kogels, waarmee zo’n 140 schutterijen en gildes schieten, komen altijd in het schootsveld terecht, meestal een landbouwakker grenzend aan het OLS-feestterrein. Bij veel bondsfeesten en tijdens plaatselijke schietwedstrijden worden wel al enkele jaren kogelvangers gebruikt.

De schietwedstrijd op het Oud Limburgs Schuttersfeest, het jaarlijkse grootste schuttersfeest van Nederland, is een essentieel onderdeel op het OLS. De schietwedstrijd duurt meestal twee dagen. De winnaar mag het feest een jaar later organiseren, waar duizenden toeschouwers op af komen.

Onderzoek

Sint Antonius Nederweert heeft de voorwaarde voor het organiseren van het OLS in 2024 in een vergadering in september ingebracht. De OLS-Federatie heeft daarop twee commissies ingesteld om de mogelijkheden van het gebruik van kogelvangers in kaart te brengen. Op basis van dat onderzoek is nu een voorstel geschreven dat morgen tijdens de najaarsvergadering schriftelijk in stemming wordt gebracht. Wat precies in het voorstel staat, is niet bekend. Bij de OLS-Federatie was nog niemand bereikbaar voor commentaar.

Druk vanuit overheden

Het gebruik van de loden kogels staat de afgelopen tijd onder druk. Zo riep het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) eerder dit jaar de Europese Commissie in een rapport op om het gebruik van loden kogels in de jacht en schietsport te verbieden. Het lood zorgt voor risico's voor het milieu en de gezondheid van mens en dier.
Kijk hier hoe het Oud Limburgs Schuttersfeest ooit begon.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!