Havenbrand Ohé en Laak: twee jaar cel en vrijspraak

Havenbrand Ohé en Laak © Fer Traugott
Twee van de drie mannen die verdacht werden van een grote havenbrand in Ohé en Laak op 10 december 2014 zijn vrijgesproken. De andere man, Mikel G., heeft een celstraf van twee jaar gekregen.
Dat besliste het Gerechtshof in Den Bosch vrijdagochtend.

Drie woonboten

De drie zouden volgens de advocaat-generaal betrokken zijn bij branden in drie woonboten. Het Openbaar Ministerie (OM) was onder meer in hoger beroep gegaan omdat een van de verdachten, Henk V. uit het Brabantse Gastel, in 2018 door de rechtbank was vrijgesproken van betrokkenheid. Volgens het OM was deze V. juist de spin in het web die opdracht gaf tot de brandstichting. De twee anderen kregen in eerste instantie drie jaar cel.
Tegen Henk V. eiste de advocaat-generaal drie jaar cel, tegen Mikel G. uit Maastricht en Frank V. uit Eindhoven vijf jaar. Uiteindelijk heeft alleen Mikel G. een gevangenisstraf van twee jaar gekregen. Henk V. en Frank V. werden vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs.

Vier havenbranden

Eind 2014 en begin 2015 waren er in Midden-Limburg vier havenbranden: eerst in Herten, daarna in Ohé en Laak en toen in Roermond, waar veel asbest bij vrijkwam. Tenslotte woedde er ook nog een brand in Wessem, waar 14 dure woonboten in de hens gingen. Henk V. is eigenaar van de haven in Wessem. De schade van deze branden was enorm. Na de brand in Roermond bleek het centrum van de stad bezaaid te liggen met asbestdeeltjes. Daardoor moest het gebied een tijd op slot. De schoonmaak heeft miljoenen euro's gekost.
Omdat er echter niet voldoende bewijs was, stonden de mannen maar terecht voor één van de vier havenbranden, die in Ohé en Laak.

Vrijspraak

De advocaten van Mikel G. en Frank V. pleitten voor vrijspraak omdat het bewijs zou rammelen, of anders om een celstraf gelijk aan het voorarrest of een taakstraf. Frank V. en Mikel G. hielden voor het Hof vol onschuldig te zijn. Ook de advocaat van de eerder vrijgesproken Henk V. zei dat er geen enkel bewijs van betrokkenheid van zijn cliënt is.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!