Corporatie ontfermt zich over verweesde buurt Vrieheide

De wijk Vrieheide in Heerlen-Noord © Bing-Maps
Corporaties willen door aankoop particuliere huizen een vliegwiel zijn in het renoveren van de verpauperde wijk Vrieheide-De Stack in Heerlen-Noord.
"De bewoners zijn aan hun lot overgelaten", zegt Harry van Dijck, Manager team Vastgoedontwikkeling. "We willen de collectiviteit terug in de wijk en dat bewoners weer het vertrouwen in instanties krijgen." Corporaties Weller Wonen en Wonen Limburg hebben inmiddels 59 woningen aangekocht in de wijk Vrieheide.
De wijk bestaat uit 837 woningen verdeeld in blokken van zes aan elkaar geschakelde woningen. Door één woning te bezitten wil de corporatie de overige eigenaren meekrijgen om het hele blok te renoveren.
De wijk Vrieheide is in de jaren 60 gebouwd en is volledig in eigendom van particulieren. "De woningen zijn uitgepond", zegt Van Dijck, "wat wil zeggen dat eigenaren er maximale winst uit wilden halen door te verhuren en niet te investeren in onderhoud. Huisjesmelkers hadden vrij spel."

Vliegwiel

"We hebben een keuzepakket gemaakt voor de renovatie. We begeleiden het hele proces tot aan het aanvragen van subsidies," zegt Van Dijck. Op deze wijze wil de corporatie een vliegwiel zijn voor de renovatie van de hele wijk.
De corporaties kochten eind 2022 51 huizen van vastgoedonderneming Newomij uit Naarden. Na een inventarisatie bleek dat de gekochte woningen in zeer slechte staat waren. De belegger had het bezit in Heerlen-Noord in de etalage gezet. Vermoedelijk vanwege aanstaande nieuwe regels voor verhuurder. Woningen met een laag energielabel mogen niet boven een bepaald bedrag verhuurd worden. Het merendeel van de woningen in Vrieheide heeft een F-G-H energielabel.

Fonds

Een volledige renovatie kan zo’n 200.000 euro per woning gaan kosten. Hierin zit dak-gevelisolatie en het vervangen van de kozijnen en ramen. De dakrenovatie is een eerste stap om tot een energielabel B te komen. Voor het verduurzamen van woningen kreeg Heerlen in 2021 8,2 miljoen uit het Volkshuisvestingsfonds. Onduidelijk is hoeveel geld er precies uit het Volkshuisvestingfonds is besteed aan dit project.

Parelwijk

Vrieheide werd in 2021 door het weekblad Elsevier als parelwijk geafficheerd. Het rendement voor beleggers zou enorm zijn. Dit heeft een aanzuigende werking op beleggers. De verhuur van woningen neemt zienderogen toe. "Een ongewenste ontwikkeling", zegt Ron Meyer directeur van Nationaal Programma Heerlen-Noord. Hij is groot voorstander van het opkopen van woningen in allerarmste wijken zoals Vrieheide.
De gemeente wil verdere verpaupering door malafide verhuur tegengaan door zelfbewoningsplicht in te stellen en een verbod op woningsplitsing. Als de woningen zijn gerenoveerd gaat de corporatie ze verhuren aan mensen die passen in de wijk. De blinde toewijzing gaat eruit.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!