Maas is weer veilig maar aannemer maakt verlies

Natuur bij de Maas. © L1
Vijftien jaar nadat de eerste schop de grond in ging nadert het project Grensmaas tussen Maastricht en Maasbracht z’n voltooiing. Limburg is nu veiliger dan ooit tegen overstromingen van de Maas. Maar de aannemer die het werk uitvoert maakt nog steeds verlies.
De kosten van het project moeten worden betaald met de opbrengst van zand en grind en dus wil het Consortium Grensmaas meer gaan afgraven.

Twee miljoen vrachtwagens

In 2008 ging bij Itteren en Borgharen de eerste schop de grond in. In totaal wordt er 65 miljoen ton grind en zand afgegraven. Dat staat gelijk aan ruim twee miljoen vrachtwagens. Bijna negentig procent van dat zand en grind is al gewonnen. Door het verbreden van de Maas heeft de rivier er nu zo’n 700 voetbalvelden aan ruimte bij gekregen.

Meer water dan ooit

Tijdens het hoogwater van juli 2021 werd dat effect pas goed duidelijk. Toen werd er bijna 3300 kubieke meter water per seconde afgevoerd zonder calamiteiten tot gevolg. In 1993 en 1995 ging het helemaal mis en stonden grote delen van Limburg blank. In 1993 was de Maas-afvoer 3100 kubieke meter per seconde en in 1995 was dat 2900 kubieke meter. In de zomer van 2021 stroomde er dus veel meer water door de Maas dan in 1993 en 1995.

Marges zijn klein

"Als we nu stoppen, maken we verlies", zegt directeur Kees van der Veeken van het Consortium Grensmaas. "Het is geen project waarmee veel geld verdiend wordt. Het komt uit de marge. Het zijn de laatste tonnen zand en grind die het project goed moeten maken. Als we die er niet uit kunnen halen komen we gewoon te kort." Het consortium had te maken met diverse tegenslagen: de kredietcrisis, de klimaatcrisis, de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. Ook worden er veel te weinig woningen gebouwd. Daarbij kwamen tegenslagen in de planning. In de bodem bij de rivier zat minder zand en grind dan was voorzien en dus wil het bedrijf de komende jaren extra zand en grind winnen om uit de kosten te komen. De provincie moet daarvoor toestemming geven.

Extra grind

Concreet wil het bedrijf extra gaan graven onder de geluidswallen die zijn aangelegd voor de omgeving. Daar kan nog grind worden gewonnen. "Het blijft allemaal binnen ons werkgebied en binnen de termijn van oplevering", zegt Van der Veeken. Het project Grensmaas moet in 2027 klaar zijn. Geeft de provincie geen toestemming voor die extra grindwinning, dan zijn de werkzaamheden een half jaar eerder afgerond.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!