Valpreventie volgend jaar in basispakket

Foto ter illustratie. © iStock
Valpreventie, een begeleidingsmethode om de kans op en de gevolgen van vallen te verminderen, wordt vanaf volgend jaar definitief vergoed vanuit het basispakket.
"Met valpreventie wordt voorkomen dat mensen mogelijk meer en intensievere zorg nodig hebben", verklaart de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Nu senioren zo lang mogelijk op zichzelf blijven wonen, vallen zij volgens verschillende berichten vaker.

Vragenlijst

Aan de hand van een vragenlijst kan de kans op vallen worden beoordeeld. Daarop volgt een advies om valpartijen zoveel mogelijk te voorkomen. Dat kan een controle op bijwerkingen van bepaalde medicijnen zijn, een oogtest of het aanleren van verstandiger bewegen.

Januari 2024

Gemeenten bieden soms ook al valpreventie aan. Zorgaanbieders kunnen deze zorg nu vanaf 1 januari 2024 declareren. Het Zorginstituut Nederland stelde in april 2022 al dat valpreventie bewezen effectief is en kan worden vergoed.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!