Gemeenten pakken samen huiselijk geweld tegen kinderen aan

In Limburg gaat het om 90.000 tot 180.000 zaken van huiselijk geweld tegen kinderen. © iStock
Samen met onderwijsorganisaties en de GGD gaan gemeenten in Zuid-Limburg nauwer samenwerken om de effecten van huiselijk geweld voor kinderen te beperken.
Hiervoor hebben zij het samenwerkingsconvenant Handle with Care gesloten.

'Topje van ijsberg'

Burgemeester Marion Leurs van de gemeente Stein is ambassadeur van de Beweging Limburg tegen Kindermishandeling. "In Nederland gaat het om tussen de 90.000 en 180.000 incidenten per jaar. Waarschijnlijk is dit nog maar het topje van de ijsberg, omdat niet alles tot een melding leidt en dus niet alle gebeurtenissen terugkomen in deze cijfers", vertelt ze op L1 Radio.

Cirkel doorbreken

Eén van de doelen van de betere samenwerking is om de cirkel van geweld te doorbreken. "Ook kijken we samen naar hoe we deze gevallen eerder en beter in beeld kunnen krijgen, waardoor we in een eerder stadium in staat zijn om in te grijpen."
Ook scholen spelen een belangrijke rol in dit proces. Op het moment dat de politie bij een melding van huiselijk geweld aan de deur komt, geeft zij dat door aan advies- en meldpunt Veilig Thuis. De school van het kind krijgt dan ook een signaal. "Zij kunnen dan extra steun en aandacht geven aan een kind dat zo'n heel ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt. Daarbij kun je denken aan het voeren van een gesprek, maar ook een geplande toets bij hem of haar op een later moment afnemen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!