Onderzoek naar misstanden Oekraïneropvang Maastricht

Voormalige gevangenis Overmaze © Jean-Pierre Geusens
Maastricht laat een extern bureau onderzoek doen naar de leefomstandigheden van Oekraïense vluchtelingen in de voormalige gevangenis Overmaze.
Het ontbreekt volgens bewoners aan allerlei voorzieningen. Ook het gedrag van onder meer de beheerder wordt onder de loep genomen. Aanleiding is een petitie aan de gemeente, ondertekend door ruim 150 bewoners, meldt De Limburger.

Wifi

In totaal 158 Oekraïense Overmaze-bewoners zetten eind vorig jaar hun handtekening onder een oproep aan de beheerder om eindelijk werk te maken van het al maanden slecht functionerende wifinetwerk. Internet is een onmisbare levenslijn voor de vluchtelingen om contact te houden met thuis. Met achtergelaten dierbaren. Hun ouders of mannen, van wie velen aan het front vechten voor de vrijheid van hun land. Ook is internet onontbeerlijk voor online lessen.

Manager

De vluchtelingen hebben De Limburger gebeld, ze hebben na een jaar geduld geen vertrouwen meer in De Kabath. Dat Apeldoornse bedrijf beheert normaalgesproken leegstaande panden. Volgens de Oekraïense ontheemden komt het bedrijf gemaakte beloftes niet na, en is er op de onderste verdiepingen van het gebouw een ratten- en muizenplaag.
Ook zou de locatiemanager bepaalde mensen voortrekken of achterstellen, dreigen met uitzetting en zich ongepast opstellen naar sommige vrouwelijke vluchtelingen.
Sinds 1 juni vorig jaar biedt Overmaze onderdak aan zo'n 400 mensen uit Oekraïne. In eerste instantie was dat voor een jaar, maar inmiddels is de opvang geregeld tot maart 2024 met eventuele uitloop naar 2025.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!